• Voorbeeld textielcontainer

    Archief Restore kringloop

Meer textiel ingezameld

OUDER-AMSTEL Via de ondergrondse textielcontainers in de gemeente Ouder-Amstel is door u 70.846 kg textiel ingezameld. 3.919 kg meer dan vorig jaar.

Vervuiling

In Ouder-Amstel bevatte het textiel een vervuiling van 6%, ongeveer 4.250 kg. Helaas treft Sympany steeds vaker huishoudelijk afval, elektronica, glas, verf en ander soorten vuil en viezigheid aan tussen het textiel. Een onprettige, tijdrovende en soms gevaarlijke klus voor de medewerkers om dit afval tussen het textiel uit te halen. Dit afval afvoeren kost de gemeente en Sympany extra geld.

Maar ook zonde als door vervuiling goed textiel onbruikbaar wordt. Tegenover één kilogram afval tussen het textiel moet 5 kilogram goed textiel staan om het tot een positief resultaat te brengen. (In Ouder-Amstel 21.250 kg tegenover 4.250 kg vervuild textiel.) Om het gedoneerde textiel tegen vuil, viezigheid en nattigheid te beschermen is het van groot belang dat u het in een gesloten plastic (vuilnis)zak aanbiedt.

Wat is welkom in de textielcontainers van Sympany?

Soms is het voor inwoners niet duidelijk wat welkom is in de textielcontainers van Sympany. Het is een misvatting dat alleen kleding welkom is. Ook schoenen accessoires en overig textiel mag in de textielcontainers.

Regelmatig krijgt Sympany de vraag of ook dekbedden of kussens welkom zijn. Nee, deze zijn niet welkom in de textielcontainers van Sympany. Ze bestaan voornamelijk uit (niet textiele) vulling en zijn voor Sympany niet bruikbaar. Dit geldt ook voor matrassen. Op de milieudepots informeren ze u graag waar u deze spullen wel kwijt kunt.

Uw textieldonaties bieden mensen kansen

Door uw gedoneerde textiel krijgen mensen in Nederland met een afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid op werk in een van de 5 sorteervestigingen van Sympany. In Afrika en India bieden uw donaties kansen aan textiel gerelateerde projecten. Vrouwen wordt een vakopleiding tot naaister geboden en een ondernemerschapstraining vergroot hun kans een eigen onderneming te starten. Voor kinderen in India, waarvan de ouders in de textielindustrie werken, is het Step-Up programma dat de kinderen uit deze risicovolle productieomgeving houdt. Ze worden in dit project voorbereid op het reguliere basisonderwijs. De projecten zijn gericht op zelfredzaamheid en duurzaamheid.