• Bootcamp gaat door, maar onder strikte voorwaarden, zoals minimale afstand.

    Marion Kiewik

ZZP'ers tussen zorg en hoop

OUDER-AMSTEL Iedere ZZP’er of freelancer is uniek. Evenals de mate waarin hij of zij door de coronacrisis wordt geraakt. Hieronder zomaar enkele voorbeelden uit onze gemeente.

Marion Kiewik

Helen Kuin is osteopaat in Duivendrecht. “Sommige praktijken zijn nog open, maar ik heb de mijne gesloten. Ik werk veel met baby’s en die zijn kwetsbaar.” Ook met haar andere activiteit, schminken, is ze gestopt. “Al mijn werk is gebaseerd op contact. Daar had ik bewust voor gekozen.” Haar inkomsten zijn dus compleet weggevallen. “Dit gaan we financieel voelen, misschien wel jarenlang. Gelukkig is ons gezin niet alleen van mijn inkomsten afhankelijk.”

Ze ziet deze crisis ook als een kans: “Ik ben tot het inzicht gekomen dat ik alles te veel op één kaart heb gezet. Nu heb ik de gelegenheid op zoek te gaan naar iets nieuws voor ernaast, zodat ik het risico beter kan spreiden. Investeren in mijn toekomst.”

Nog een voordeel: “Ik probeer met mijn gezin een ander ritme uit, beter voor je systeem. Plus: het huis was nog nooit zo netjes op orde.”

Een ZZP’er die nu thuis werkt is Jacqueline Kraft van Ermel uit Ouderkerk, onder andere manager van het Erasmus-programma ‘The New CFO’. Dat ligt stil. Ze heeft aanzienlijk minder werk dan voorheen. “Voor de verandering heb ik nu eens geen deadline-drukte.” Bovenop haar paperassen snorren twee katten instemmend.

Wat zullen de gevolgen voor haar bedrijf zijn? “Mijn belangrijkste opdrachtgever heeft veel activiteiten moeten annuleren. Enerzijds hoop ik op inhaalvraag straks, zodat ik alsnog aan mijn uren kom. Anderzijds vermoed ik dat de universiteit zal moeten bezuinigen en dat zou wel eens zijn weerslag kunnen hebben op de inzet van freelancers. Het is allemaal nog onzeker wat dit gaat betekenen.”

Ze benut de vrijgekomen tijd om zich verschillende vormen van videobellen eigen te maken. “Wat ik het meeste mis, is het contact met mijn collega’s. Maar dat geldt natuurlijk voor iedereen die verplicht thuis zit.”

Je zou het niet verwachten, maar de mensen zijn juist meer ontspannen nu, vinden Sil en Lloyd van Bootcamp Ouderkerk. “Misschien omdat er minder deadlines zijn? De sfeer is heel gemoedelijk en iedereen is zorgzaam. We zijn nóg hechter geworden.”

Met de contactsporten zijn ze gestopt, maar de bootcamp en crossfitness buiten gaan door. “Met maximaal 6 personen per groep, zodat we gemakkelijk anderhalve meter afstand kunnen houden. Handschoenen verplicht en eigen matje of handdoek meenemen. We houden ons strikt aan de voorschriften.” Voor de “toppers” die thuis willen of moeten blijven, maken ze motiverende video’s met oefeningen. “Iedereen is enthousiast dat we het zo doen.”

En wat als er toch een totale ‘lockdown’ komt? “Dan gaan we álles online doen”, zegt Sil monter.

“Vreselijk, deze situatie. En ik mis de kinderen ontzettend!” Daphne Kist is volgens haar website ‘de trotse eigenaresse’ van Dance Centre Duivendrecht. Alle danslessen zijn gestopt maar zelf zit ze niet stil. “We gaan online danslessen aanbieden! Dan kunnen de kinderen lekker thuis oefenen, alleen of met papa en mama of broertje en zusje. We hebben er een Stay Home Dance Challenge aan geplakt: Rosa en ik beginnen een dansje en liedje, en de kinderen moeten het afmaken - mét de hele familie. De leukste en origineelste inzendingen krijgen een DCD-trui.”

Naast de dansschool geeft Daphne lessen en workshops op basisscholen en naschoolse opvang. “Maar dat valt helemaal weg, alles is dicht.” Dus ook geen inkomsten. Zodra het kan, gaat ze ondersteuning aanvragen via de tijdelijke regeling voor zzp’ers.

Gezichtsbehandeling en massage, dat zijn de belangrijkste activiteiten van Mechteld Hoekstra in haar Praktijk HappyFlow in Ouderkerk. Of beter: wáren, want sinds 16 maart is de praktijk gesloten. “Ik raak mensen aan, dat is mijn werk. Online is voor mij dus geen alternatief. Ik blijf in ieder geval drie weken dicht, maar ik vrees dat deze toestand langer gaat duren.”

Mechteld gaat deze vrije tijd wel aangrijpen: “Ik ga kijken of ik online nascholing kan doen. Zo kan ik toch met mijn vak bezig blijven. Maar eerst de kinderen op gang helpen met hun digitale huiswerk.”

En in economische zin? “Voor het bedrijf is dit niet best. Het ziet er gelukkig naar uit dat schoonheidsspecialisten in aanmerking komen voor het noodpakket."

"Maar het allerbelangrijkste is dat we gezond blijven - en elkaar een beetje helpen.”