• Terrasweer in tijden van corona.

    Marion Kiewik

Gijs Numan (Paardenburg) 'Van de nood een deugd maken'

OUDER-AMSTEL Lentezon. Een uitkomst voor ouders van schoolkinderen: de jeugd kan fijn buitenspelen. Maar een gemiste buitenkans voor de horeca. Afgelopen zondagavond hebben alle cafés en restaurants hun deuren moeten sluiten als een van de overheidsmaatregelen om het coronavirus in te dammen.

Marion Kiewik

Ook in ‘buurt over Ouderkerk’ aan de Amstelveense kant van de Amstel zitten de eetgelegenheden stevig op slot. De terrassen warmen zich in de zon maar zijn verlaten. Veel bedrijven hebben hun personeel naar huis moeten sturen. Zo ook Gijs Numan van restaurant Paardenburg.

Wat betekenen deze maatregelen voor jullie?

“Het hing al een beetje in de lucht, ook kijkend naar andere landen. We hadden vorige week al niet meer ingekocht en zaterdagavond waren er veel gasten. Toen zondag de kogel door de kerk ging, hebben we alles opgeruimd en schoongemaakt. En dat was het dan… Maar de vaste lasten lopen natuurlijk gewoon door en er zijn nog een aantal facturen onderweg. Dit kan ons zomaar een ton gaan kosten. En heel veel meer als de maatregelen langer gaan duren.”

Hoe sta je er persoonlijk in?

“We lijden deze pijn met z’n allen, ik sta niet alleen. Ik gebruik deze tijd om dingen te doen waar ik alsmaar niet aan toekwam: de uitwerking van mijn marketingplan, een nieuw keukenvloertje leggen waar ik anders voor had moeten sluiten. Door de krappe arbeidsmarkt zat ik met veel freelancers. In de huidige situatie is dat een voordeel. Toch hoop ik dat die straks gaan solliciteren naar een vaste baan - waarbij ik vakantiegeld en pensioenpremie betaal. Zodat ik na deze crisis een goed keukenteam kan samenstellen van vaste krachten.”

Never waste a good crisis?

“In ieder geval probeer ik van de nood een deugd te maken. Misschien komen we er straks met zijn allen zelfs sterker uit. Op dit moment hebben we ook geen reserveringen voor als we weer opengaan. Dus ik hoop dat de klanten loyaal zijn en na dit alles weer in groten getale bij ons terugkomen.”