• Ondertekening overeenkomst. Vlnr bestuurder Eigen Haard, wethouders Uithoorn en Ouder-Amstel.

    Marion Kiewik

Gemeente gaat sneller helpen bij financiële problemen

OUDER-AMSTEL Door samen te werken met woningcorporatie Eigen Haard, zorgverzekeraars, Waternet, Gemeentebelastingen Amstelland en energiebedrijven wil de gemeente Ouder-Amstel mensen met betalingsachterstanden sneller hulp aanbieden dan nu.

Daarom werken deze partijen vanaf nu samen mee aan de proef 'Vroeg er op af'. Alle betrokken partijen hebben woensdag 27 november hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst.

OP HUISBEZOEK Wanneer een inwoner de rekening van meerdere vaste lasten een tijdje niet betaald heeft, gaat er een melding naar de gemeente. Het team 'Vroeg er op af' -een medewerker van de gemeente en maatschappelijk werk- gaan vervolgens op huisbezoek om hulp aan te bieden.

Wethouder Axel Boomgaars: "We willen inwoners helpen hun problemen op te lossen als de financiële situatie nog te overzien is. Ervaring leert dat mensen pas om hulp vragen als de schuld al fors opgelopen is. De schuld waarmee inwoners bij schuldhulpverlening aankomen is gemiddeld 43 duizend euro. Dat kan je niet eenvoudig meer oplossen."

Financiële problemen zorgen voor veel stress, waardoor ook andere problemen kunnen ontstaan.STRESS Als vaste lasten, zoals huur, premie zorgverzekering, energie, gas en water, niet meer of niet op tijd worden betaald, dreigt huisuitzetting of afsluiting van gas, water en licht. Boomgaars: "Deze financiële problemen zorgen voor veel stress bij de mensen die in die situatie zitten, waardoor ook andere problemen kunnen ontstaan. Door als gemeente vroeg hulp te bieden bij betalingsachterstanden, kunnen we sneller werken naar een oplossing."

De medewerkers van 'Vroeg er op af' bezoeken inwoners thuis. De inwoner krijgt hulp aangeboden op het gebied van financiën, maar ook andere hulp die nodig is kan worden ingezet. Het is gratis en niet verplicht.

PRIVACY De gemeente mag de betalingsachterstanden van deze belangrijke vaste lasten verzamelen. Leveranciers van gas, water en energie zijn zelfs wettelijk verplicht om dreigende afsluitingen aan de gemeente te melden. De gemeente moet wel zorgvuldig met de gegevens omgaan, conform de privacywetgeving.

Het doel is om inwoners te ondersteunen en vroegtijdig hulp aan te bieden en daarom heeft de gemeente de informatie nodig. Zonder toestemming van de inwoner mag de gemeente de gegevens niet delen.