• De bewoners van Zonnehof willen obstakels bij het Blookermeertje.

    Marion Kiewik

Drugsdeals in Duivendrecht

DUIVENDRECHT Bewoners van Zonnehof en Molenkade gaan zich steeds onveiliger voelen. Onder hun ogen worden drugs gedeald, en niemand die er wat aan doet, zo lijkt het.

MOLENKADE Kort geleden werd er zelfs geschoten bij een autowasstraat. Het wordt steeds gekker op het industrieterrein achter de Molenkade en de bewoners voelen zich in de kou staan. Ze vragen al jaren om maatregelen, maar zonder zichtbaar resultaat. Zoals AT5 onlangs berichtte, noemt een buurtbewoner het hier een ‘dealerparadijs’. Een andere bewoner ziet regelmatig dat twee auto’s naast elkaar parkeren om drugs en geld van eigenaar te laten verwisselen. De Molenkade aan de rand van Duivendrecht ligt ingeklemd tussen Diemen en snelweg A10 Oost met daarachter Amsterdam. “Onze burgemeester zit in Ouderkerk aan de Amstel. En hier kijkt niemand meer naar om.”

Het recente schietincident heeft natuurlijk de gevoelens van onveiligheid verder aangewakkerd.MAATREGELEN Toch heeft dit wel degelijk de aandacht van de burgemeester, zo antwoordde zij vorige week op vragen in een raadscommissie. Zij is zelfs op een avond mee op pad geweest met de wijkagent. “We zijn al geruime tijd in gesprek met de bewoners. Het recente schietincident heeft natuurlijk de gevoelens van onveiligheid verder aangewakkerd.” Er zijn al maatregelen getroffen - “Een half jaar geleden hebben we een pand naast de wasstraat gesloten in verband met criminele activiteiten. Er wordt nu vaker gesurveilleerd.” - en men is in gesprek over verdere acties, waarbij ook de bewoners betrokken worden. “Verder bekijken we of we met de bedrijven daar iets kunnen ondernemen, bijvoorbeeld gezamenlijk cameratoezicht.” De burgemeester herkent het beeld dat de plek mensen aantrekt die je er niet zou willen hebben en kan zich voorstellen dat het daar niet altijd veilig aanvoelt. “Elk incident is er een te veel.”

ZONNEHOF Maar hoe zit het met de Zonnehof? Daarover werd niet gesproken in de commissie. Naar verluidt voelen ook hier de bewoners zich toenemend onveilig. In de buurt van de flats en daarachter, bij het Blookermeertje, lijken eveneens duistere handeltjes plaats te vinden vanuit auto’s en busjes. Daarom willen de bewoners daar obstakels. Bovendien surveillance, camera’s en meer verlichting rondom de flats. Maar om te beginnen een luisterend oor in ‘Ouderkerk’.

Marion Kiewik