• Marion in haar domein: de keuken waar elke dinsdag en donderdag maaltijden worden bereid.

    Naomi Heidinga

Liefde voor het koken

Naomi Heidinga

Marion Schmidt vormt samen met Mariken Beenders De Cuisine. Ze koken samen maaltijden, die mensen bij hen kunnen bestellen. Op dinsdag en donderdag wordt er gekookt.

Dominique Vroom, die regelmatig maaltijden bij het duo bestelt, wil van Marion weten: hoe combineer je het werk met je huishouden?

Hoe is jullie bedrijf ontstaan?

"Dat is bij toeval ontstaan. Na de dood van mijn ouders ben ik er een tijdje uit geweest. Daarvoor heb ik onder meer op de Zuidas gewerkt. Ik wilde echter wat anders. Ik heb altijd van koken gehouden en wilde daar iets mee doen. Mijn vriendin Mariken had hetzelfde idee. Dat bleek pas toen ik haar vertelde over mijn wens. De liefde voor het koken zat er altijd al in, dat heb ik van huis uit meegekregen. Thuis hielden we van gezellig tafelen. Mijn moeder zei vroeger: je moet de hotelschool gaan doen. Destijds heb ik een andere keuze gemaakt. Na een jaar Rechten heb ik voor Schroevers gekozen. Nu sta ik alsnog in de keuken. Helaas hebben we ouders het niet meer mee kunnen maken, maar mijn moeder zou vast zeggen: zie je wel."

Voor hoeveel mensen koken jullie?

"Voor we begonnen, hebben we een mail gestuurd naar vrienden en kennissen met de vraag of ze interesse hadden voor onze maaltijden. Dankzij mond-op-mondreclame is ons bedrijf steeds bekender geworden. In het begin kookten we voor een klein aantal mensen, inmiddels zijn dat er veel meer. We hebben een groot mailbestand, waar mensen zich nog steeds voor kunnen aanmelden. We hebben iedere week een deel vaste en een deel variabele bestellers."

Dat aanmelden, hoe gaat dat in z'n werk?

"Via e-mail en Facebook krijgen mensen het menu voor de komende week. Dan kunnen ze zich voor één of beide maaltijden aanmelden. Dat kan tot 9 uur 's ochtends op een kookdag. Daarmee voorkomen we dat we telkens onze mail moeten checken om te zien of er aanmeldingen bij zijn gekomen. We hebben onze tijd hard nodig voor het koken. Mocht je het zijn vergeten, dan kun je het later op de dag nog wel proberen. We hebben soms nog wel ruimte voor een extra bestelling."

Wat voor gerechten maken jullie?

"We maken van alles, we houden rekening met de seizoenen, dus van stamppot tot de internationale keuken. Zelf ben ik niet zo van de aardappelen, dus die maken we niet zo vaak. We zorgen voor voldoende variatie: kip, rund, vis of vegetarisch. Inspiratie halen we onder andere uit onze verzameling kookboeken en tijdschriften. Meestal is het een combinatie van een gerecht uit een boek waar we dan onze eigen draai aangeven. We koken niet uit pakjes en zakjes, maar maken alles zelf. Onze gerechten zijn zoutarm. Om lekker te koken heb je niet veel zout nodig, je geeft een gerecht smaak met verse kruiden. We zijn wel van het moderne koken. Doorgekookte boontjes zoals oma die maakte, zal je bij ons niet aantreffen. Naast een hoofdgerecht maken we een toetje, dat krijgen mensen van ons."

Wat vind je zo leuk aan het koken?

"We doen alles persoonlijk – het bedenken van het menu, de inkopen, het koken. Tijdens het koken bespreken we de lokale - en wereldproblematiek, en we hebben onze eigen 'therapeutische' sessies. Na het koken ruimen we op en zetten we alles klaar. Op de kookdagen, dinsdag en donderdag, komen de mensen tussen 17 en 18 uur de maaltijden ophalen. Ik zet een nootje neer en we maken een praatje. Het afhalen van de maaltijd heeft een sociaal aspect. Bij een enkeling breng ik de maaltijd. Soms komen mensen eerder of later een maaltijd ophalen. Dat is geen probleem. Het leuke aan het werk is dat ik vooral te maken heb met blije mensen. Ze waarderen de maaltijden."

Hoe combineer je het werk met je huishouden?

"We hebben een echt gezin – drie kinderen en een hond. Ik zie het als een voordeel dat ik thuiswerk. Ik ben dus dichtbij de kinderen. Mijn man werkt regelmatig thuis en helpt goed mee. In de vakanties neem ik echt vrijaf. In de zomer zijn we een aantal weken gesloten. Dat geeft rust en ruimte om dingen uit te proberen. Daar kom ik normaal gesproken niet echt aan toe. Die rust komt de creativiteit ten goede!"

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Margreet van Coeverden, van Stichting Derde Wereld Hulp. Ik wil haar vragen: hoe is het om je leven te delen tussen twee landen?"