• Wethouder Marian van der Weele mengde zich in een discussie op Het Kofschip.

    gemeente

Lesje debatteren voor groep 8

OUDER-AMSTEL In het kader van burgerschapsvorming hebben leerlingen van groep acht van De Grote Beer, de Amstelschool en Het Kofschip vorige week een debattraining gevolgd van debattrainer Conny Ettema. Wethouder Marian van der Weele was vrijdag aanwezig bij de inspirerende les op Het Kofschip.

'Dure merkkleding moet verboden worden op school'. Het was de eerste stelling waar vrijdag op Het Kofschip over werd gedebatteerd. En gedebatteerd werd er zeker. Van 'het zou helemaal niet moeten uitmaken wat iemand draagt!' tot 'ik draag graag Levi-shirts. Het zou zonde van het geld zijn als ik deze niet meer mag dragen!' De argumenten worden met stemwisselingen en stevige gebaren kracht bij gezet. "Erg belangrijk," legt Ettema uit. ,,Je kan nog zo'n goed argument hebben. Als je dit zonder enige emotie vertelt, of als je houding niet goed is, dan gelooft niemand je."
Ettema werkte in 2004 net op een basisschool in Arnhem toen Theo van Gogh werd vermoord. Bij de gesprekken in de klas merkte ze dat leerlingen eendimensionaal reageerden. Het leek haar goed om hen te leren om kwesties van meerdere kanten te bekijken. Ze kwam in contact met het debatinstituut en ontwikkelde vervolgens een eigen methode. Ettema geeft nu op meerdere scholen in Nederland debattrainingen.

BLIJ MET SUBSIDIE Juf Sanne van Het Kofschip: "Ik ben heel blij dat de gemeente deze trainingen subsidieert. Je merkt hoeveel plezier ze erin hebben en dat het leerzaam is. Je ziet ze nadenken over wat ze willen zeggen en dat ze ook letten op hun houding als ze debatteren. Zonder budget hadden we dit niet snel kunnen doen. Dat zou jammer zijn."
Wethouder Van der Weele, die in de klas 'gewoon Marian' genoemd wil worden, complimenteert de politieke talenten: "Ik merk dat jullie enthousiast zijn en alles durven zeggen. Of je nu voor of tegen een stelling bent. Belangrijk. Je moet elkaar vertrouwen en het gevoel hebben dat je je mening mag geven."
Ze legt uit waarom de gemeente budget beschikbaar stelt voor deze trainingen: ,,Kinderen worden zelfverzekerder door te debatteren en leren om zich te uiten. Bovendien leren ze om goed na te denken over wat iemand zegt en zich in te leven in de ander. Elk jaar nodigen we ook alle groepen 7 uit en mogen ze met elkaar in de raadzaal debatteren over actuele onderwerpen in Ouder-Amstel. Altijd mooi om te zien hoe de leerlingen met elkaar in discussie gaan."