• Een nat pak halen tijdens de wissels is geen uitzondering.

    WVOP
  • Organisator Martin van de Geer.

    Naomi Heidinga
  • Net na de start van de wedstrijd.

    WVOP

Laserwedstrijd op de plas

Naomi Heidinga

Een zeilwedstrijd op de Ouderkerkerplas, in het donker, met verlichte boten. Dat is de 'Twee uur van de Ouderkerkerplas'. De wedstrijd vormt de afsluiting van het seizoen voor zeil- en surfvereniging WVOP. Dit jaar vindt de wedstrijd plaats op 12 oktober.

Spektakel tijdens 'Twee uur van de Ouderkerkerplas'

De 'Twee uur van de Ouderkerkerplas' is inmiddels een traditie geworden. Dit jaar vindt de race voor de vierde maal plaats. Initiator en organisator Martin van de Geer doet zelf ook mee.

MARIT BOUWMEESTER Het is een wedstrijd voor lasers. Dat zijn eenvoudige, kunststof zwaardboten, waarvan het gewicht rond de 60 kilogram ligt. Het is een eenmansbootje. "Marit Bouwmeester vaart ook in een laser. En niet zonder succes. Tijdens de Olympische Spelen in 2016 won ze een gouden medaille, net als bij het WK 2017. Het EK won ze drie jaar op een rij," aldus Van de Geer. De wedstrijd begint om 20 uur. In twee uur moeten zoveel mogelijk rondjes worden gevaren. De deelnemende teams bestaan uit twee personen. De teams zijn divers: oud, jong, man en vrouw, alles zit bij elkaar. In de boot is echter plek voor één zeiler. Dat betekent dat er moet worden gewisseld. Na elke twee rondjes vindt deze wissel plaats.

NAT PAK "Juist tijdens de wissel gaat het vaak fout," vertelt Van de Geer. Wanneer je de lasers ziet, is het niet moeilijk om te bedenken waarom. Er is bijna geen ruimte voor een wissel. De ruimte voor de zeiler is klein en op de kanten van de boot kun je niet staan. "Anders slaat deze om." Door fanatieke deelnemers wordt de wissel dan ook voor aanvang van de wedstrijd geoefend.

LICHTJES De wedstrijd vindt plaats in het donker, wat zorgt voor een bijzondere sfeer. De boeien worden verlicht, zodat deelnemers zien waar ze heen moeten varen. Ook de boten worden versierd, onderdeel van de voorpret. "In de weken voorafgaand aan de wedstrijd is de Action populair. Daar kun je voor een klein bedrag allerlei lichtjes kopen. Sommige deelnemers komen met tassen vol lampjes aanzetten." Ook zonder lichtjes kun je, bij onbewolkt weer, best goed zien, legt Van de Geer uit. "De lichten van de A9 en het hotel, gecombineerd met het maanlicht maken dat je best wat kunt zien. Je ogen raken aan het donker gewend."

PRIJZEN Voor Van de Geer begint de voorpret al enkele weken van te voren. Naast een wisselbokaal voor een team dat de meeste rondjes heeft gevaren, zijn er meer prijzen te 'verdienen'. Een prijs voor de grootste pechvogel bijvoorbeeld. "Naast een aantal vaste prijzen, bedenk ik ook jaarlijks nieuwe. Ik kijk terug naar het seizoen, probeer iets te bedenken rond opvallende gebeurtenissen." De prijzen knutselt hij zelf in elkaar.

ONTSTAAN "Het idee voor de wedstrijd ontstond jaren geleden. We hadden als vereniging een nieuw clubhuis en wilden meer met onze vereniging doen. Bijvoorbeeld op het gebied van wedstrijdzeilen. Tot dan toe deden we daar niet zoveel aan. Daarom zijn we op de dinsdagavond een competitie begonnen voor het laserzeilen. Sindsdien wordt tijdens het zeilseizoen iedere dinsdagavond gevaren voor de WVOP Lasercompetitie (WLC). Deze competitie heeft al een aantal succesvolle wedstrijdzeilers opgeleverd. De deelnemers aan deze competitie zijn heel fanatiek. Niet al onze leden zijn echter zo competitief ingesteld. Daarom organiseren we op de donderdagavond een meer informele competitie."

AFSLUITING Met deze competities in het achterhoofd, en naar voorbeeld van een andere zeilvereniging, ontstond het idee voor de zeilwedstrijd in het donker. "Zeilvereniging de Koenen houdt in november de 'Laser zes uren'. Bij deze wedstrijd wordt zes uur lang gevaren op het Nieuwe Meer. Zes uur vonden wij echter wat teveel. Twee uur zijn genoeg. Na de wedstrijd worden de prijzen uitgereikt en hebben we traditiegetrouw een gourmetavond. Het is voor onze leden een mooie afsluiting van het seizoen." Vanaf 15 oktober mag de zeilvereniging niet meer het water op. "De Ouderkerkerplas is tevens een natuurgebied. Vanaf 15 oktober tot 15 april mogen we de plas niet gebruiken, omdat de rust van de vogels anders wordt verstoord."

INFORMATIE Meer weten over zeil- en surfvereniging WVOP? Kijk op www.wvop.nl.