• Feestelijke opening Duo-expositie in Museum Amstelland, links op de foto Kees Mirande, rechts op de foto Florine Kerkmeer, de exposanten.

    Museum Amstelland
  • Museum Amstelland

Duo-expositie Museum Amstelland goed bezocht

OUDERKERK Museum Amstelland stond afgelopen weekeinde in het teken van schilderkunst en keramiek. En trok daarmee ruim 200 bezoekers.

Roderick Mirande

De mensen kwamen af op een duo-expositie van Florine Kerkmeer, een keramist die haar atelier in Ouderkerk heeft, en kunstschilder Kees Mirande uit Baambrugge. Waarom die combinatie? Florine Kerkmeer: 'Ik wilde heel graag exposeren, maar vond dat in mijn eentje wel spannend, vandaar dat ik mijn schoonvader gevraagd heb om samen te exposeren."
De bezoekers zagen dat het werk elkaar op een interessante manier aanvulde. Zo was er 'de blauwe kamer', met spetterend blauw keramiek, afgewerkt met bladgoud, dat werd versterkt door de sprekende blauwen in de stillevens van Kees Mirande.

De beheerder van het museum, Wouter de Greef, was zeer in zijn nopjes met de grote toeloop die de expositie trok, zelfs op 'storm Dennis-zondag'. De Greef: "Het museum is in transitie. Binnenkort wordt de eerste thema-ruimte 'Droge Voeten' ingericht. Ons doel is om 'de loop' er zoveel mogelijk in te houden. Daarom brengen we steeds nieuwe exposities van lokale kunstenaars. We begonnen met de expositie van Ton Albers, de duo-expositie van Florine en Kees was een fantastisch vervolg!"

Niet alleen komt de loop in het museum komt er weer in, een deel van de verkopen stroomt ook nog eens direct in de museumkas. Penningmeester Ralph Zepeda, die de expositie met zijn vrouw bezocht: "Dat is heel erg goed nieuws. De verbouwing en de inrichting van het 'nieuwe' museum vergt een forse investering. Elk initiatief dat geld oplevert, juich ik van harte toe."

De feestelijke opening – het traditionele doorknippen van het lint – geschiedde op zaterdag rond de klok van twee. In de openingsspeeches werd de bijzondere artistieke gangen van de kunstenaars belicht, en werd nog eens gememoreerd wat een bijzondere plek Museum Amstelland eigenlijk is. Uit één van de speeches: "Realiseert u zich even dat waar nu de Joodse begraafplaats is - u hoeft maar uit het raam te kijken - ooit het slot stond van de heren van Aemstel stond. En ja, dat waren de grondleggers van Amsterdam. Maar Ouderkerk was er eerder! En daar is niks aan gelogen!"

Iedereen die de bijzondere sfeer in het museum ook eens wil proeven, en die interesse heeft in het werk van lokale kunstenaars, is welkom om eens binnen te lopen. Het museum is geopend op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie op www.museumamstelland.nl.