• Naomi Heidinga

Kettinggesprek Sil Wiersma: Onderschat door [uiterlijk]

Naomi Heidinga

Samen met zijn vriend Lloyd Bleeksma heeft Sil Wiersma een bootcampclub in Ouderkerk opgezet. Elke zaterdagochtend traint hij met een groepje mensen bij de Ouderkerkerplas. "Ik heb hier een prachtplek." Zelf is hij fanatiek crossfitter.

Geen domme kracht, maar jongeman met ambitie

Naast de bootcampclub werkt Wiersma bij Fitness 365 en hij is personal coach. Hij heeft onder meer Julia Evers onder zijn hoede. Ze wil van hem weten: waarom heb je de bootcampclub opgezet en wat zijn je plannen voor de toekomst?

Hoe belangrijk is sport voor jou?

"Sport is heel belangrijk voor me, ik ben er de hele dag mee bezig. Niet alleen wat betreft mijn werk, maar ook zelf. Ik houd van gezelligheid, maar haal meer voldoening uit de sport dan uit een avondje naar de kroeg. Ik woon nog niet zolang in de Pijp in Amsterdam. Een plek waar anderen misschien jaloers op zijn, maar voor mij is de plek waar ik woon niet zo belangrijk. Ik ga namelijk niet zo vaak uit. Sporten staat bij mij bovenaan. Voor het sporten is een goede nachtrust en gezonde voeding erg belangrijk. Anderen zien dat wellicht als obsessief, maar ik vraag veel van mijn lichaam. Je lichaam heeft een maximale toelaatbaarheid aan belasting die het aankan. Daar moet voldoende ontspanning tegenover staan. Doe je dat niet, dan merk je dat aan je prestaties."

Welke sporten beoefen je?

"In het verleden heb ik gevoetbald, aan body building gedaan en Mixed Martial Arts (MMA). Dat laatste is een combinatie van verschillende vechtsporten als worstelen en kickboksen. Nu doe ik voornamelijk Crossfit. Dit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. De filosofie achter crossfit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling leidt. Bij crossfit train je het hele lichaam, in plaats van geïsoleerde spiergroepen."

Crossfit klinkt als een vrij nieuwe sport, hoe staat het met de populariteit?

"Veel jongeren richten zich op body builden, oftewel het trainen met gewichten in de sportschool. Crossfit wint echter aan populariteit. De sport wordt steeds meer een hype. Eigenlijk is dat jammer, want het drijft de kosten omhoog. Het is behoorlijk duur om een eigen crossbox te beginnen. Bovendien zijn sommige crossfitters vrij arrogant. Daarom heb ik het liever over functioneel bewegen."

Je bent behoorlijk gespierd. Heb je dat aan crossfit te danken?

"Dat heb ik vooral te danken aan body building. Al merk ik dat ik mijn fysiek makkelijk met crossfit kan onderhouden. Overigens merk ik dat mensen me door mijn uiterlijk nog weleens onderschatten. Daar heb je de weer zo'n één die zijn veters niet eens kan strikken, zie je mensen denken. Ik kan daar wel om lachen."

Trainer is geen beschermd beroep. Heb je daar last van?

"Natuurlijk zijn er ook mensen zijn opleiding die goed weten wat ze doen, maar dat geldt voor lang niet iedereen. Als trainer heb je een grote verantwoordelijkheid. Een blessure kan altijd gebeuren, maar een goede training helpt deze voorkomen. Soms vind ik dat wel raar: mensen willen wel investeren in materiele zaken, zoals een dure auto, maar zijn lang niet altijd bereid hetzelfde te doen voor hun gezondheid. Daaronder valt niet alleen goede voeding, maar ook deugdelijk materiaal (bijvoorbeeld hardloopschoenen) en goede begeleiding. Zoals gezegd: een goede trainer kan je een eind op weghelpen, door je te motiveren en blessureleed helpen te besparen."

Bodybuilders zijn niet snel tevreden met hun lichaam, ze willen altijd meer. Hoe zit dat bij jou?

"Ik wil me constant verbeteren. Niet alleen op sportief vlak, maar ook qua persoonlijkheid en bijvoorbeeld in de omgang met familie. Soms ga ik wat te ver, dat kan blessures opleveren. Je bent pas echt een atleet als je terug kunt komen van blessures. Al is het soms wel lastig om een stap terug te doen."

Waarom heb je de bootcamp opgericht?

"De bootcamp heb ik inmiddels vier jaar geleden opgericht met Lloyd. Ik was toen achttien. Bootcamp was destijds populair. Inmiddels hebben we meerdere groepen. We trainen in het winterseizoen op de zaterdagochtend bij de plas en op maandag en woensdag in de zaal. Jong en oud doet mee."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Ik heb net een auto aangeschaft, ik wil bedrijfstrainingen gaan doen. Daarnaast ga ik verder met bootcamp. In de toekomst hoop ik meer en meer voor mezelf te kunnen werken. Daar haal ik meer voldoening uit dan voor een bedrijf werken."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Mijn compagnon, Llyod Bleeksma. We werken nu al een aantal jaar samen. Ondanks dat we heel verschillend zijn, gaat dat heel goed. Ik wil hem vragen: hoe zie jij je toekomst?"