• Harry van Rooij woont met veel plezier in Sluisvaart. Hij heeft een heerlijke tuin aan het water.

    Naomi Heidinga

Kettinggesprek: Opkomen voor bewoners

Naomi Heidinga

Harry van Rooij groeide op in Amsterdam. Dankzij zijn werk bij Leonard Lang, importeur van Fiatauto's, kreeg hij een woning in Ouderkerk. Hij voelde zich er direct thuis. Na 8 jaar in een flat te hebben gewoond, verhuisde hij naar Sluisvaart.

'De wijkfeesten waren een feestje voor het hele dorp'

Hij woont er nog steeds, met veel plezier. Van Rooij zet zich al jaren in voor de belangenvereniging voor Sluisvaart-Hoofdenburg (zie www.bvsh.nl). Petra Straver vraagt hem: hoe houd je dit al die jaren vol?

Waarom is de belangenvereniging opgericht?

"De vereniging is in 1976 opgericht, bij de bouw van de nieuwe wijken. De vereniging moest de belangen van de bewoners vertegenwoordigen richting de projectontwikkelaar, en de leefbaarheid van de nieuwe wijk verbeteren. Toen de bouw voltooit was, hebben we de vereniging voortgezet. De belangstelling voor onze vereniging was groot, ook onder de bewoners van de wijken Hoofdenburg 1, 2, en 3, die later zijn gebouwd."

Wat heeft de vereniging gedaan voor de bewoners?

"We hebben meer gedaan dan alleen opkomen voor de bewonersbelangen. Jaren hebben we het groenonderhoud gedaan. De gemeente betaalde ons voor het onderhoud. Ook organiseerden we jaarlijks een wijkfeest. Daarvoor nodigden we artiesten uit. Anita Meijer heeft zelfs een keer opgetreden. Van een wijkfeest werd het een feest voor heel Ouderkerk. Dertig jaar hebben we het volgehouden, we zijn er nu zo'n tien jaar mee gestopt. Het feest was een hele organisatie. Ik was het op een gegeven moment zat. Toen hebben we besloten het kleinschaliger aan te pakken. Sinds tien jaar houden we een buurtbarbecue. Dat doen we jaarlijks op Burendag, in september. Vorig jaar is de barbecue voor het eerst niet doorgegaan, wegens een gebrek aan belangstelling. Dit jaar vindt deze hopelijk wel weer plaats. Een aantal mensen gaat opnieuw met het initiatief aan de slag, zij zorgen voor een nieuwe opzet. Dit jaar worden ook artiesten uitgenodigd."

Wat doet de belangenvereniging nog meer?

"We hebben een succesvolle uitleenservice. We lenen bijvoorbeeld gereedschap, maar ook feestbenodigdheden uit. Daarnaast nemen we contact op met de gemeente als er iets is, bijvoorbeeld met de groenvoorziening. Dat doen we niet meer zelf. Ondanks de verandering in samenstelling van de wijk is ons ledental stabiel. 500 huishoudens zijn lid. Ze betalen 9 euro per jaar."

De wijk verandert?

"De mensen die hier oorspronkelijk zijn komen wonen, worden ouder en gaan weg of overlijden. Daarvoor in de plaats komen yuppen uit Amsterdam. Het wordt een beetje een elitewijk. Dat maakt voor de sfeer overigens niets uit. Veel van de nieuwe bewoners sluiten zich bij de vereniging aan."

Wat maakt het wonen hier zo leuk?

"Het was destijds moeilijk om in Ouderkerk een woning te krijgen. Nu eigenlijk weer. Dat schept een band. Het is leuk om hier te wonen, er worden volop activiteiten georganiseerd. Ik ken hier veel mensen, ben jaren lid geweest van het oranjecomité, dan leer je mensen kennen. Mijn kinderen en kleinkinderen wonen hier. Ons huis is heerlijk, we wonen aan het water. Het dorpse heeft me nooit tegengestaan, in tegendeel."

Waarom ben je al die jaren dit blijven doen?

"We hebben een leuk bestuur. Alles loopt op rolletjes. Er is veel animo voor de uitleen, dat was een schot in de roos. Daardoor blijf je gemotiveerd."

Werk je nog, of geniet je van je pensioen?

"Ik ben 75 jaar. In het verleden was ik ICT-er voor verschillende firma's. Ik heb voor de belangenvereniging een ledenadministratie gemaakt, met onder meer een sepa incasso en een emailprocedure. Met deze applicaties heb ik meerdere verenigingen kunnen helpen. Daarnaast mag ik graag fietsen en zwemmen. Met een clubje mensen zwemmen we regelmatig in de Botshol. We hebben daar zelfs een schuurtje tot onze beschikking, met een koelkast en een goede wijnvoorraad. Heel gezellig. Zwemmen in natuurwater vind ik heerlijk. In april, toen het water 15 graden was, heb ik voor het eerst gezwommen. Vaak gaat dat tot oktober door."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Hans Leendertse, hij is vrijwilliger bij De Snippen. Daarnaast doet hij veel voor de belangenvereniging. Hij kent veel mensen in het dorp, veel mensen kennen hem. Ik wil hem vragen om iets over zijn leven te vertellen, wat doet hij zoal?"