• Naomi Heidinga

Kettinggesprek met Teun Bakker van tuinvereniging Natuurgenot

OUDERKERK Voetbal en tuinieren zijn de grote liefhebberijen van Teun Bakker. Elke zaterdag staat hij langs de lijn bij SV Ouderkerk. Vanaf maart tot en met oktober is hij daarnaast elk vrij moment op de tuin te vinden. Hij is voorzitter van tuinvereniging Natuurgenot en heeft er een eigen tuin.

Ook vroeger was Bakker al langs de lijn te vinden. Hij bracht zijn kinderen regelmatig naar de voetbal. Vorige kandidaat Roger Hekelaar heeft er mooie herinneringen aan: Teun is de vader van zijn jeugdvrienden Erik en Ruud. Hij is benieuwd wat Teun zich nog van die tijd herinnert, en hoe hij erop terugkijkt. "Daar weet ik eigenlijk niet zoveel meer van," aldus Teun. "Dat was een gegeven: elke zaterdag gingen de kinderen naar de voetbal. Onze tweelingzonen kregen de kans om bij Ajax te gaan voetballen. Maar dat zag ik niet zitten vanwege mijn werk. Ik had geen negen tot vijf baan, en mijn vrouw had geen rijbewijs. Voetballen bij Ajax zat er dus niet in. Wel hebben ze bij OSDO gespeeld. Ze hebben het tot de tweede klasse geschopt. Dat niveau heb ik zelf ook gehaald. Al heb ik een tijdlang niet kunnen spelen. Onze kinderen zijn binnen een jaar van elkaar geboren. Met een dochter en tweelingszoons was het niet meer te doen om op zaterdag te spelen. Toen de kinderen wat ouder waren, heb ik het voetballen weer opgepakt, maar dan in de zaal. En ik ben een tijd voorzitter geweest van OSDO. Tot de fusie met NEA tot SV Ouderkerk. Nu kom ik alleen nog op zaterdag kijken, tenminste, als ze niet te ver weg spelen."

Wat voor werk deed u?

"Ik werkte als controller voor Geveke dat in Duivendrecht gevestigd was. Zo zijn we ook in Ouderkerk komen wonen. Ik kom oorspronkelijk uit de Lage Vuursche." Na een studie aan de Handeldagschool had Bakker een andere toekomst voor ogen. Hij wilde gaan varen, de wereld over. Dat lukte, hij kreeg een baan op een schip en bezocht zo onder meer Japan. Hij wijst op een theeservies dat hij meebracht. "Daarna ben ik op de binnenvaart gaan werken." Een ongeluk maakte een einde aan zijn dagen op het water. Dankzij zijn opleiding kon hij een goede baan vinden. "Vervelend, maar het was niet anders." Bakker is een nuchter man.

Hoe bent u bij de tuin gekomen?

"In de Lage Vuursche woonde ik midden in een bos, mijn vader was boswachter. Hier hebben we eerst in een appartement gewoond. Het leek me wel wat om een tuintje te hebben. Groente uit eigen tuin smaakt immers veel lekkerder dan die uit de winkel. Mijn opa's hadden allebei een boerderij, dus van hen heb ik een en ander geleerd. Ze hadden kleine boerderijen met koeien, varkens, konijnen en kippen. In eerste instantie deelde ik een tuintje met iemand anders, maar al snel kreeg ik mijn eigen tuin."

Teun heeft nog steeds een tuintje op het complex. "Groenten kweek ik in de kas. Daar groeien ze veel beter. Ik heb onder meer kool, sla en bonen." Achter zijn huis heeft hij nog wat kippen. "Voor de kippen had ik vogels in de volière. Maar er kwamen telkens katten in de tuin, met als gevolg dat de vogels zich te pletter vlogen tegen het gaas. Daarom ben ik overgestapt naar kippen. Mijn vrouw vond dat ik krielkippen moest nemen, die had ik ook in Lage Vuursche."

Zijn vrouw leeft al negen jaar niet meer, maar gelukkig wonen zijn kinderen in de buurt. "Mijn zonen wonen in Ouderkerk. En mijn dochter, schoonzoon en twee kleinkinderen Marit en Inge wonen in De Meern."

Bent u al lang voorzitter?

"Inmiddels al zo'n 39 jaar. Ik heb onlangs voor drie jaar bijgetekend," grapt Teun. "Ik ben van plan honderd te worden, dus ik kan nog even vooruit. Ik dacht altijd dat ik tachtig zou worden, maar ben nu al achtenzeventig jaar en heb bijna geen mankementen, dus wie weet. Voor bestuursfuncties is niet zoveel interesse. Qua bestuursleden zijn inmiddels we teruggegaan van zeven naar vijf. We hebben een prima penningmeester en secretaris, maar ze willen het voorzitterschap niet van me overnemen. Kennelijk hebben ze geen zin om ruzie te maken met de gemeente."

Ruzie?

"In het verleden zaten we aan de andere kant van Ouderkerk. Daar moesten we vanwege nieuwbouw verdwijnen. Toen hebben we wel even ruzie gemaakt met de gemeente. Maar ze hebben ons ook geholpen, we hebben nu een prachtige plek aan de Klaproos. De gemeente heeft deels ons gebouw betaald. Het is alleen jammer dat de burgemeester en wethouders nog nooit bij ons op de tuin zijn geweest. Ik nodig ze hierbij van harte uit!"

Mensen met een tuin langs de Burgemeester Stramanweg hebben nu pech. Die tuinen moeten wijken voor de weg. Maar: "Wij hebben op de tuin nog een aantal plekjes vrij. Mensen kunnen zich dus bij ons aanmelden. Er staat een bord bij de tuin waar alle informatie op staat."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

Rody van Riet, van Rody IT. Hij heeft inmiddels heel wat Ouderkerkers van hun computerproblemen afgeholpen. Ik wil hem vragen: hoe is het om al die ouderen te helpen met hun computer?"

Naomi Heidinga