• Eric de Jong doet het onderhoud op begraafplaats Beth Haim.

    Naomi Heidinga

Kettinggesprek met Terrasman Eric de Jong

OUDERKERK Vijf jaar geleden gooide Eric de Jong uit Ouderkerk aan de Amstel het roer om. Nadat hij zijn baan verloor, koos hij ervoor om voor zichzelf te beginnen. Als De Terrasman maakt hij terrassen, balkons en dakgoten schoon, voor mensen die dat zelf niet meer kunnen of willen. "Ik wil mensen graag blij maken," vertelt hij in het Kettinggesprek.

De vorige deelnemer aan het Kettinggesprek, Richard Wagenaar, vraagt hem: heb je je kunnen ontwikkelen zoals je voor ogen had?

"Vijf jaar geleden werkte ik voor een Duits bedrijf dat onder meer warmtepompen verkocht. Vanwege de crisis ging het niet goed met die divisie waardoor ik mijn baan verloor. Het was voor ons een lastige tijd: niet alleen werd ik werkloos, we zaten ook met dubbele woonlasten. We hadden net een ander huis gekocht en dachten ons oude huis nog makkelijk te kunnen verkopen. Maar ja, het was crisis."

Hoe was het om je baan kwijt te raken?

"Ik heb een tijd diep in de put gezeten maar heb veel steun gehad aan mijn vrouw en gezin. En godzijdank hadden we een hond. Die ging overal mee naar toe en was echt een maatje voor me. Verder was het een kwestie van bezig blijven. Ik had op een gegeven moment drie krantenwijken. Zo blijf je toch een beetje onder de mensen. Natuurlijk heb ik ook gesolliciteerd, maar als vijftiger kom je niet meer zo makkelijk aan de bak. Helemaal niet tijdens de crisis."

Je wilde je voor jezelf beginnen?

"In de winter gleed ik regelmatig uit tijdens het kranten bezorgen, omdat de stoepjes zo glad waren. Ik wilde net aanbellen bij mensen om te vertellen dat ik niet langer met gevaar voor eigen leven de krant bij hen zou bezorgen, toen een oude mevrouw opendeed. Ik bood aan haar stoepje schoon te spuiten en bedacht me dat ik dat ook voor andere mensen zou kunnen doen. Op de weg naar huis werd ik steeds enthousiaster. Ik had zelfs al de naam bedacht voor mijn bedrijf: de Terrasman. Eenmaal thuis heb ik mijn ideeën verder uitgewerkt. Als ik eenmaal iets in mijn hoofd hebt, dan moet het ook gebeuren."

"In het verleden heb ik een marketingcursus gedaan, dat deed me beseffen dat ik eerst moest kijken of er behoefte zou zijn aan een dergelijk bedrijf. Dat bleek zo te zijn. Ik heb me vervolgens verdiept in wat voor apparatuur ik nodig zou hebben, en welke schoonmaakmiddelen. Precies vijf jaar geleden heb ik mijn bedrijf aangemeld bij het KvK. In eerste instantie was ik vooral bij familie en kennissen aan het werk en gaandeweg breidde zich dat uit."

[Je hebt een vaste klantenkring opgebouwd?

"Die eerste klanten waarbij ik de stoep heb schoongespoten, heb ik nog steeds. Daarnaast moet ik het hebben van mond-op-mond reclame, en de reclame op mijn auto. Ook flyers uitdelen helpt. Soms bellen mensen mij een jaar na het uitdelen of ik nog steeds in te huren ben. Advertenties in een tijdschrift hebben ook een aantal vaste klanten opgeleverd. Zo maak ik regelmatig terrassen en stoepjes schoon in opdracht van makelaars, bij huizen die te koop staan. Naast terrassen, maak ik ook balkons, gevels, dakkapellen en dakgoten schoon. Daarnaast doe ik sinds een aantal jaar het onderhoud van Beth Haim. Ik maai het gras, verzorg de graven, coördineer graafwerkzaamheden en begeleid begrafenissen. Daarnaast restaureer ik grafstenen. Ik heb al voor verschillende mensen de letters op de grafstenen weer zichtbaar gemaakt. Dat is handwerk, er gaat veel tijd in zitten. Maar de mensen zijn heel blij met het resultaat."

Hoe is dat, werken op een begraafplaats?

"Ik vind het heerlijk, vooral de rust. Ik kan hier even tot mezelf komen. Het is bijzonder hier te mogen werken. Wist je dat hier 28 duizend graven liggen? Ik heb me verdiept in het Jodendom, weet er inmiddels veel van af. Nog steeds worden mensen hier begraven. Wanneer een Joods iemand overlijdt, moet hij of zij binnen 24 uur begraven worden. Dat betekent dat je op de raarste tijden bezig bent met de voorbereidingen voor de begrafenis."

Heb je je zo kunnen ontwikkelen als je voor ogen had?

"Gaandeweg zijn er steeds meer dingen bij gekomen. De dakgoten schoonmaken, gevels reinigen. Ik verdien een redelijke boterham, en als ik hard werk is deze goed belegd, maar ik word er niet rijk van. Omdat ik bij veel verschillende werkgevers heb gewerkt, heb ik niet veel pensioen opgebouwd. Ik moet dus langer doorwerken. Dat vind ik niet erg, ik vind mijn werk leuk, maar de werkzaamheden zullen in de toekomst wel wat veranderen. Ik ga op mijn zeventigste niet meer het dak op. Er blijven echter genoeg andere klussen over."

[Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Bart van Oijen, chefkok en mede-eigenaar van Grand café DE BANQ. Ik wil hem vragen: hoe is het je bevallen als chefkok en eigenaar van een pop-up restaurant? En hoe vind je het om te stoppen met DE BANQ in de wetenschap dat het pand voorlopig blijft staan? Ik heb destijds nog meegewerkt aan de transformatie van het pand tot restaurant. Zonde dat het straks weer leeg komt te staan.." Meer weten over de Terrasman? Zie www.deterrasman.nl.

Naomi Heidinga