• Rob voor het wijnschap, dat net een nieuwe indeling heeft gekregen.

    Naomi Heidinga

Kettinggesprek met Rob Wagner: ´Kijken naar goede dingen´

DUIVENDRECHT Een buurtsuper, die steeds vaker ook mensen van buiten weet te trekken. Rob Wagner heeft het met zijn supermarkt in Duivendrecht goed voor elkaar. "We kijken steeds hoe we kunnen inspelen op de wensen van de klant, bijvoorbeeld door nieuwe producten aan het assortiment toe te voegen."

Het winkelcentrum in Duivendrecht loopt niet over van schoonheid. Maar sinds de opknapbeurt enkele jaren geleden staat het winkelcentrum er een stuk beter voor. De leegstand is teruggedrongen, het plein is opgeknapt en de gevels voorzien van frisse kleuren. De vorige deelnemers aan het Kettinggesprek Arend van de Laar vraagt daarom aan Rob, die tevens in de winkeliersvereniging zit: 'Hoe gaat het nu met het winkelcentrum?'

"Het gaat hier nu goed, alle panden, op één na, zijn vol. In november is helaas de bakker gestopt, maar ik heb begrepen dat er een nieuwe huurder komt. Voor het winkelcentrum is het goed dat alle panden zijn verhuurd."

Hoe staat het met de levendigheid? Het is hier soms zo stil..

"Dat klopt. Op sommige momenten is het heel druk, bijvoorbeeld rond de lunch, tussen 12 en 14 uur. Daarna is het rustig, tot 16 uur. Dan wordt het weer druk. Voor ons is het een uitdaging om in de periode daartussen ook genoeg publiek te krijgen. Wat betreft de klantenaantallen doen we het goed: die nemen toe. Mensen uit wijken rond Duivendrecht weten ons steeds meer te vinden. Dat is niet zo raar, we hebben hier prima parkeergelegenheid."

Hoelang zit je hier al met je bedrijf?

"Sinds 2001. Daarvoor heb ik twee jaar lang een zaak gehad in Haarlem, en daarvoor in Hilversum. Het dorp bevalt me prima en de winkel loopt goed. In 2014 hebben we voor het laatst een grote verbouwing aan de winkel gehad, we zijn telkens een beetje uitgebreid. Het zou mooi zijn als dat in de komende jaren nogmaals zou kunnen. Je moet telkens nieuwe dingen blijven doen om je klanten te kunnen blijven bedienen. Assortiment toevoegen, meegaan met de trends, je klanten verrassen: dan blijven ze naar je winkel komen."

Hoe gaat de samenwerking tussen de winkeliers?

"Die is goed, we moeten er met elkaar iets van maken. Er is een goede verstandhouding onderling. We zetten ons in om de situatie zo veilig mogelijk te maken, om bijvoorbeeld overvallen en criminaliteit te voorkomen. Onlangs hebben we de vijfde ster van het keurmerk veilig ondernemen behaald. De gemeente helpt ons hierbij. We vonden het hier 's avonds te donker. Na overleg met de gemeente heeft deze de verlichting aangepakt, zodat het veiliger is geworden."

Jullie zijn meermaals overvallen in de afgelopen jaren. Is dat niet om moedeloos van te worden?

"Ik ben gelukkig vrij positief ingesteld. Het is heel vervelend, zeker voor het personeel, maar ik probeer naar de goede dingen te blijven kijken. Je laten afleiden door dit soort dingen heeft niet zoveel zin. Het is een kwestie van goed blijven opletten, alert blijven, kijken wat er kan gebeuren. De veiligheid van mijn personeel staat voorop. Het is zaak dat zij goed geïnstrueerd zijn over hoe ze in zo'n geval moeten handelen. Wat dat betreft heb ik wel een aantal steunpilaren waar ik op kan bouwen. Sommige medewerkers zijn al 35 jaar in dienst, werkten hier al onder de vorige eigenaar. Dat is heel bijzonder."

Medewerkers die ik heb gesproken, zijn vol lof over je. Ben jij voor hen niet ook een steunpilaar?

"Ik probeer dat wel te zijn. We moeten het immers met elkaar doen. We gaan hier goed met elkaar om. Iedereen doet mee, van veertienjarige tot zestiger. Een punt van zorg is dat het steeds lastiger is om personeel te vinden. Ik weet van gekkigheid soms niet meer wat te doen. Tien jaar geleden ging het wel, toen stonden ze bij wijze van spreken nog in de rij. Nu is het veel lastiger. Dat zorgt voor druk, niet alleen bij mij, maar ook bij de mensen die hier werken."

Wat is er zo leuk aan het runnen van een supermarkt?

"Geen dag is hetzelfde. Elke dag gebeuren weer nieuwe dingen. Je bent constant bezig met mensen. Ik weet bovendien niet beter, ik heb mijn hele leven niets anders gedaan dan werken in een supermarkt."

Wat doe je om te ontspannen?

"Ik kijk voetbal – Feyenoord is mijn club. Daarnaast houd ik van hiken: rugzak op en lange afstanden lopen. Dat doen we bijvoorbeeld in Engeland en Ierland. Ook gaan we geregeld weg met de caravan. Mijn vrouw werkt ook in het bedrijf, ze doet de administratie. Daarom is het soms lastig loskomen van je werk. Ook tijdens de vakantie staat de telefoon aan. Gelukkig kan ik met een vertrouwd gevoel weggaan: mijn medewerkers weten zich prima te redden. Alleen bij noodgevallen zullen ze me bellen."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

Lisa Lunenburg, van Casa Lisa. Ze werkt samen met haar partner Niels. Naast hun traiteur hebben ze een catering en ze willen graag uitbreiden. Waar haalt ze de motivatie vandaan om dit allemaal te doen?"

Naomi Heidinga