• Naast maaltijden, verkoopt Casa Lisa Italiaans ijs.

    Naomi Heidinga

Kettinggesprek met Lisa Lunenburg van Casa Lisa

DUIVENDRECHT Lisa Lunenburg runt samen met haar man Niels Casa Lisa in Duivendrecht, een traiteur gespecialiseerd in mediterrane gerechten. Van tapas tot pasta. Daarnaast doen ze catering, met name voor festivals. Een druk bestaan, maar ze zou het voor geen goud willen missen. "Het voelt meer als een hobby dan als werk."

We zitten hier nu twee jaar. Eigenlijk kwam alles samen: het restaurant waar ik werkte stopte, en hier was een geschikt pand vrij. Hiervoor hebben we samen catering gedaan, met name voor festivals. Dat is vooral seizoenswerk, dat loopt vanaf april/mei tot september. Dat liep op positieve manier uit de hand: op een gegeven moment stonden er vier mensen in de keuken te koken. We wilden graag uitbreiden en hele gehele jaar, dus ook buiten het festivalseizoen, eten verkopen."

Jullie richten je op de mediterrane keuken?

"We maken voornamelijk pasta, tapas aangevuld met wat andere gerechten, bijvoorbeeld uit Griekenland. Mediterraanse gerechten zijn heerlijk, simpel, met goede verse ingrediënten. Dat bieden we onze klanten ook. We hebben een Spaanse en Italiaanse importeur, dus die kunnen ons deze verse ingrediënten leveren."

Jullie gaan zeker geregeld op studiereis?

"Ha, ja, dat proberen we elk jaar een aantal keer te doen. Vorig jaar zijn we naar Portugal geweest. Als we op reis zijn, ben ik zeker geïnteresseerd in de lokale keuken. In Italië kan dat per regio enorm verschillen. Ik doe altijd inspiratie op voor gerechten die we hier ook kunnen uitproberen. Van mijn favoriete restaurant in Florence heb ik bijvoorbeeld het idee opgevat om een pastagerecht met eend en truffel te maken. Dat komt deze zomer bij ons op de kaart."

Duivendrecht doet eerlijk gezegd weinig mediterraans aan – waarom hebben jullie ervoor gekozen hier een zaak te beginnen?

"Ik kom uit Duivendrecht, ben geboren en getogen in de Kloosterstraat. Heb hier op de basisschool de Grote Beer gezeten. Het opgroeien in Duivendrecht was heel gemoedelijk. Het is een dorp op fietsafstand van de stad. Vanaf mijn zestiende was ik meer in de stad te vinden. Voor mijn studie ben ik naar Amsterdam gegaan en heb ik een tijd in de Haarlemmerstraat gewoond. Heerlijk, maar als je tegen de dertig loopt, wil je meer rust. Mijn moeder woont hier nog steeds. Op een avond, toen we op het huis van mijn moeder pasten, gingen we even wandelen. Wat is het hier heerlijk rustig, zeiden Niels en ik tegen elkaar. Dat wilden we ook. We wonen hier nu vier minuten fietsen vandaan, in Diemen. Toen we hier met onze zaak begonnen, zat op het Dorpsplein nog vrijwel niets qua eettentjes. Alleen de snackbar zat hier. Dat aantal is inmiddels uitgebreid. Prima, want het zorgt voor wat meer levendigheid."

Dat kan Duivendrecht wel gebruiken?

"Tja, op sommige dagen is het hier heel stil. Andere momenten valt het wel weer mee. We willen graag bijdragen aan meer leven in de brouwerij. We zouden graag een terras hebben en onze klanten de mogelijkheid bieden om hun maaltijd bij ons te eten. Nu halen mensen altijd af. We merken dat Duivendrecht aan de ene kant een beetje vergrijsd. Veel oudere mensen weten ons jammer genoeg nog niet te vinden voor een maaltijd. Voor ons ambachtelijke ijs staan ze wel in de rij, Duivendrechters zijn echte zoetekauwen.. We richten ons vooral op jongere mensen en gezinnen. Die komen er steeds meer in Duivendrecht. We zijn misschien aan de vroege kant ingestapt, maar voor wat betreft de toekomst zien we het gunstig in."

Jullie hebben een eigen zaak, doen daarnaast catering en willen ook nog uitbreiden. Waar halen jullie de motivatie voor al die activiteiten vandaan?

"Het is een druk bestaan. Onze gemiddelde werkweek omvat 60 uur. We zijn één van de weinige stellen dat getrouwd is, zestig uur met elkaar werkt en het toch nog leuk heeft. Het scheelt dat we ons werk leuk vinden. En je doet het voor jezelf. Daarnaast hebben we een goede rolverdeling: ik sta in de keuken en Niels doet de administratie, de marketing, regelt de catering en rijdt de bestellingen rond. Omdat hij dat allemaal op zich neemt, kan ik in de keuken staan. Veel andere koks zijn zo druk met het runnen van hun bedrijf, dat ze bijna niet aan het koken toekomen. Ik prijs me dus gelukkig. De eerste vijf jaar van een onderneming zijn altijd druk, hopelijk kunnen we daarna wat rustiger aan doen, en personeel in dienst nemen."

Wat zorgt voor ontspanning?

"Maandag is onze vrije dag, dan gaan we altijd uit eten. Als je de hele week in de keuken staat, heb je geen zin meer om op je vrije dag voor jezelf te koken. Dan kiezen we steevast iets anders uit dan we zelf maken. Geen pasta dus, maar wel pizza, Thais of Chinees."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Bianca Reiziger, van B Trendz. Ze is kapster en gespecialiseerd in haarwerken. Ik wil graag weten: waarom heb je voor dit winkelcentrum gekozen?"

VERBOUWING Casa Lisa gaat 6 mei dicht voor een verbouwing. Eind mei gaat de zaak, dan met restaurant en terras, weer open.

Naomi Heidinga