• Naomi Heidinga
  • Bij het trainen van kinderen staat plezier voorop. 'Als je iets leuk vindt, leer je beter'.

    Naomi Heidinga

Kettinggesprek Luke Saan: 'Ik wil spelers beter maken'

Naomi Heidinga

Luke Saan is trainer en sinds dit seizoen technisch jeugdcoördinator bij SV Ouderkerk. Een hele verantwoordelijkheid voor Saan, die nog relatief jong is. Hij studeert dit jaar af aan de ALO (Academie voor Lichamelijke Oefening).

Luke Saan is zeven dagen per week met SVO bezig.

Ilse Koolhaas vraagt hem: hoe is het om als vrijwilliger zo betrokken te zijn bij een vereniging?

Wat betekent SVO voor je?

"Ik ben hier begonnen als speler. Na het behalen van mijn zwemdiploma's, ben ik gaan voetballen. Van daaruit is mijn betrokkenheid bij de club gegroeid. Op mijn veertiende ben ik scheidsrechter geworden. Dat vond ik leuk om te doen, dit heb ook een tijd gedaan. Maar nog liever wilde ik trainer worden. Daarom heb ik de trainerscursus 3 gedaan. Om de cursus te behalen, heb ik een jaar stage gelopen bij Sc Buitenveldert. Ook heb ik een team getraind bij SV Ouderkerk.

Hoe was het om stage te lopen bij een club die je niet kent?

"De mentaliteit en sfeer bij Sc Buitenveldert is heel anders dan hier. Daar moet je je echt bewijzen: je moet laten zien dat je de beste bent of wil worden. Ook ik moest voor mijn gevoel echt laten zien wat ik kan. Ik heb daar stage gelopen bij een trainer die ik al kende vanuit Ouderkerk. Ik heb er veel geleerd."

Toen werd je gevraagd om bij SVO aan de slag te gaan?

"Dit is derde seizoen als jeugdtrainer. Ik heb de jongens onder de dertien onder mijn hoede. Daarnaast ben ik gevraagd als technisch jeugdcoördinator."

Dat is nogal wat, voor iemand die net is begonnen.

"Vorig seizoen was een heftig jaar voor de club. Er zijn een aantal mensen opgestapt, waaronder de vorige 'hoofd jeugdopleidingen'. De hele organisatie van de club is opnieuw opgezet. Vorig jaar was daarom lastig, als beginnende trainer. Er was weinig ondersteuning. Ik heb echter wel ideeën over hoe we het voetbal van SVO beter kunnen maken. Ik denk dat ik daarom gevraagd ben als coördinator."

Wat zijn die ideeën?

"Het begint ermee dat we met zijn allen willen dat SVO als club beter wordt. Dat kan alleen maar als we naar elkaar luisteren, kennis delen en samen hetzelfde doel nastreven. Belangrijk is dat we als trainers ons best doen om spelers beter te maken. Dat kan alleen door differentiatie. Hiermee bedoel ik dat je met de training elke speler moet bedienen. Iedereen leert op zijn eigen manier. Wil je iemands kwaliteiten volledig benutten, dan moet je een trainingsmethode aanbieden die aanspreekt en bij de persoon past."

Welk doel hebben jullie voor ogen?

"Op dit moment gaat het niet zozeer om een doel, als wel dat we als club deze ontwikkeling doormaken. Maar als ik toch een doel moet formuleren, dan denk ik dat het behalen van de hoofdklasse een mooi doel is voor alle eerste jeugdteams."

Wat is belangrijk bij het trainen van kinderen?

"In eerste instantie gaat het om plezier maken. Ook belangrijk is het wedstrijdelement. Je moet er met elkaar echt voor gaan. De organisatie moet tevens op orde zijn, bijvoorbeeld wat betreft trainingen. En de training moet elk kind uitdagen om zijn kwaliteiten optimaal te benutten. Maar plezier staat voorop. Want als je iets leuk vind, leer je veel beter."

Wie vond je als speler de beste trainer?

"Dat was mijn trainer bij de ctjes, Pol Houtkamp. Hij was echt geïnteresseerd en gemotiveerd om ons beter te maken. Tenminste, zo voelde ik dat. Door hem is de interesse in het trainerschap gegroeid."

Hoe is het om als vrijwilliger zo betrokken te zijn bij een vereniging?

"Het is heel leuk om te doen, maar soms ook lastig. Ik ben er zeven dagen per week mee bezig. Ik vraag me bijvoorbeeld af hoe ik mensen beter kan maken, zowel spelers als trainers. De kennis daarvoor doe ik niet alleen op tijdens mijn opleiding, maar ook door zelf dingen uit te zoeken en uit te proberen. Vanwege mijn leeftijd (20 jaar) vinden sommige mensen me te jong. Maar zo voel ik me niet. Bovendien doe ik dankzij mijn opleiding qua kennis niet onder voor ouderen. Als vrijwilliger probeer ik het zo goed mogelijk te doen, maar dat lukt niet altijd voor iedereen. Mensen hebben snel een mening over je. Dat is niet altijd makkelijk."

Wat wil je na je opleiding gaan doen?

"Dat weet ik nog niet. In ieder geval iets wat ik leuk vind. Training geven vind ik leuk om te doen, hopelijk kan ik daar straks mijn brood mee verdienen. Als trainer bij een topclub werken, dat zou mooi zijn, al weet ik niet of ik het trainerschap dan ook nog leuk vind."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Julia Evers. Ze is heel sportief, doet onder meer aan hardlopen. Ik wil haar vragen: wat is je ambitie, welk doel heb je voor ogen met je sport?"