• Lloyd Bleeksma is personal trainer en verzorgt samen met Sil Wiersma bootcamplessen in Ouderkerk.

    Naomi Heidinga

Kettinggesprek Lloyd Bleeksma: energiek en motiverend

Naomi Heidinga

Sport, daar draait het leven van Lloyd Bleeksma om. Hij is personal trainer en coach. Hij werkt als zzp-er, heeft twee eigen bedrijfjes en werkt samen met Sil Wiersma. Ze verzorgen samen bootcamplessen bij de Ouderkerkerplas.

Als personal trainer sta je altijd 'aan'

Sil Wiersma vraagt hem: Hoe zie jij je toekomst? Misschien om te achterhalen of hij daarin een rol speelt..

Hoeveel tijd besteed je aan sport?

"Veel, daar gaat bijna al mijn tijd aan op. Ik sport zelf, doe aan fitness en voor de rest ben ik training aan het geven. Ik werk als zzp-er bij Fit For Free RAI. Daar ben ik actief als personal trainer. Ook heb ik een eigen bedrijf: SterkPT (www.sterkpt.nl). Naast het begeleiden van individuen, verzorg ik vier keer per week groepstrainingen bij bedrijven. Daaraan doen medewerkers van het bedrijf mee. De training is direct na werktijd, in de buitenruimte bij het bedrijf. Op zaterdagochtend en maandag- en woensdagavond verzorg ik met Sil bootcamplessen. Op zaterdag bij de Ouderkerkerplas en in het winterseizoen trainen we doordeweeks 's avonds op het handbalveldje bij SV Ouderkerk. Bij de Ouderkerkerplas is het 's avonds te donker. Daarnaast werk ik nog 20 uur bij bodytec lounge. Daar houd ik me bezig met EMS. Dit staat voor Elektro Musculaire Stimulatie."

EMS, hoe werkt dat?

"Bij EMS worden je spieren met behulp van elektrische schokjes gestimuleerd. EMS staat voor trainen met weerstand, dus zonder gewichten. Met EMS kun je je training effectiever maken. Met slechts 20 minuten EMS bereik je hetzelfde als een twee uur durende work out in de sportschool. Bovendien kun je met deze techniek ook diepere, kleinere spieren stimuleren, die bij een gangbare training minder worden aangesproken. Wanneer je gebruik maakt van EMS krijg je een speciaal pak aan met daarin elektroden, die dicht op de huid worden gedragen. Het pak wordt vervolgens nat gemaakt, om te zorgen voor een optimale geleiding. Tijdens de training wordt voortdurend afgewisseld tussen aanspanning en ontspanning. Beide fasen duren een aantal seconden. In de aanspanningsfase voer je verschillende oefeningen uit, zoals een squat. EMS is een mooie aanvulling op reguliere training, of een alternatief voor mensen die geen zin of tijd hebben om te sporten."

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor een personal trainer?

"Je moet mensen kunnen motiveren en goed kunnen begeleiden. Daarvoor heb je niet alleen kennis nodig van het menselijk lichaam en hoe je effectief kunt trainen. Mensenkennis is tevens een vereiste. Als personal trainer geldt dat je de één juist achter de broek moet zitten, terwijl je de ander veel rustiger moet benaderen. Het is belangrijk dat je kunt inschatten welke methode bij iemand past. Geduld is ook belangrijk, evenals goed kunnen luisteren. Of je het nu wil of niet, mensen vertellen veel over hun privé omstandigheden. Je moet weten hoe je daarop moet reageren: moet je mensen troosten of ze juist vertellen dat ze hun privé sores even moeten parkeren om zich te richten op het sporten. Wat dat betreft had ik ook psycholoog kunnen worden. Had ik achteraf best interessant gevonden. Soms moet je kunnen acteren: als je mensen aan het coachen bent, sta je altijd aan. Ze verwachten een energieke en motiverende coach, ook als je een keer niet goed in je vel zit, hoofdpijn hebt of moe bent. Ik doe mijn best om dat niet te laten merken."

Waar moet jouw ideale trainer aan voldoen?

"Een vrouwelijke trainer werkt sowieso niet. In het verleden is dat weleens voorgekomen, maar als ik zo'n piepstemmetje hoor die me op moet zwepen, werkt dat op mijn zenuwen. Er bovenop zitten als trainer is niet verstandig, een rustige benadering past beter bij me. Als personal trainer beschik ik over veel kennis. Daarnaast ken ik mijn eigen lichaam goed. Dat maakt het lastig aanwijzingen geven. Als ik denk dat je ongelijk hebt, zal ik zeker de discussie aangaan. Wat dat betreft ben ik niet zo makkelijk om te coachen."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Mijn werk als personal trainer en coach uitbreiden. Het liefst verzorg ik die training binnen. In de zomer is het prima buiten, maar in de winter vind ik het al snel te koud. Op termijn hoop ik op een eigen sportruimte, bijvoorbeeld een loods, waar ik als personal trainer mensen individueel en in kleine groepen kan coachen. Ook wil ik in de toekomst iets doen met e-commerce, een soort online abonnementsdienst, wat nu al bestaat voor bijvoorbeeld onderbroeken. Dit idee heb ik nog niet verder uitgewerkt, maar het lijkt me wel wat: iets waarmee je geld verdient ook al ben je er niet 24/7 mee bezig."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Ruben Baas, één van de initiatiefnemers van het Cathletics park Ouderkerk, dat bij SV Ouderkerk komt. Ik wil hem vragen: wat wil je op gebied van sport en ontwikkeling anders doen?"