• Julia beoefent de sport crossfit: een combinatie van verschillende sportdisciplines, waaronder krachttraining en hardlopen.

    Naomi Heidinga

Kettinggesprek Julia Evers

Naomi Heidinga

Sport vormt de rode draad in het leven van Julia Evers (23 jaar). Ze is gymlerares op OSB, een middelbare school in Zuidoost en ze is trainer bij Axel Koenders Fit-Service in Ouderkerk. Daarnaast is ze zelf fanatiek sporter.

Gymlerares, trainster en fanatiek sporter: Julia Evers.

Luke Saan vraagt haar: wat is je doel/ambitie in de sport?

Wat is het verschil tussen de groepen die je lesgeeft?

"Als gymlerares heb ik onder meer te maken met een groep kinderen die niet gemotiveerd is om te bewegen. Ik moet hen stimuleren en prikkelen. De mensen die bij Axel Koenders Fit-Service komen sporten zijn wel gemotiveerd. Juist de combinatie is leuk, ik krijg er energie van."

Welke rol zie je voor jezelf weggelegd als gymleraar?

"Steeds minder kinderen bewegen. Daardoor blijft hun motoriek achter. Ik merk dat ook op onze school. In de eerste klas zou ik al met salto's oefenen moeten kunnen beginnen, maar veel kinderen zijn daar nog niet aan toe. Ik moet echt beginnen bij de basis, zoals een koprol. Dat leer je op de basisschool. Het laat zien dat het bewegingsonderwijs op basisscholen onder de maat is. Gelukkig gaan ze daar nu in investeren, door bewegingsdocenten aan te stellen. Met mijn gymlessen probeer ik de leerlingen een uurtje plezier te bieden. Sommige kinderen hebben het lastig, bijvoorbeeld vanwege hun thuissituatie. Voor hen kan de gymles afleiding bieden."

Is het lastig om als jongere les te geven aan tieners?

"Ik geef nu les aan eerste- tot vierdeklassers, dat valt wel mee. Vorig jaar gaf ik les aan 6V, toen was het leeftijdsverschil veel kleiner. De leerlingen zien het echter anders dan ik. Voor hen ben ik gewoon een lerares. Zij vinden iedereen van boven de twintig oud. Voor mij is het vreemder dan voor hen. In het begin was het ook even wennen om collega te zijn van docenten waarvan ik zelf les heb gehad."

Hoe zorg je ervoor dat de gymles voor iedereen leuk is – ook voor kinderen die minder sportief zijn?

"Gymlessen zijn nu anders dan vroeger. We doen niet meer weken achter elkaar hetzelfde en ik probeer te voorkomen dat kinderen lang op elkaar moeten wachten. We doen allerlei sporten. Wanneer kinderen onderdelen lastig vinden of iets niet durven, ga ik het gesprek aan. Ik geef ze vertrouwen, vraag hoe ik kan helpen. Vaak willen ze het dan wel een keer voor me proberen. En als ze het eens hebben gedaan, willen ze het zelf graag kunnen. Als kinderen het willen proberen, ben ik al enthousiast."

Heb je altijd gymlerares willen worden?

"Dat wilde ik al toen ik in groep 5 zat. Ik was altijd veel met sport bezig. En het zit waarschijnlijk in de familie, mijn moeder is lerares. Op de middelbare school had ik leuke gymleraar, hij was mijn held. Ik mocht van hem helpen bij de les. Sindsdien wilde ik niets anders."

Wat vind je het leukst om te doen tijdens de gymles?

"Dat blijft apenkooien! Dan doet de lerares ook mee.. In tegenstelling tot wat veel mensen denken mag apenkooien nog steeds, al zijn er wel regels aan verbonden. In het verleden zijn er ongelukken gebeurd omdat docenten te onvoorzichtig waren, daarom zijn er nu regels om dat te voorkomen."

Welke sport beoefen je zelf?

"In het verleden was ik fanatiek wielrenner. Dat heeft mijn karakter gevormd, heeft me leren doorzetten en diep gaan. Daarna ben ik gaan hardlopen. Met het sporten ben ik heel fanatiek en wil ik doelen behalen. Bij het hardlopen is het echter een aantal keer misgegaan. Tijdens wedstrijden ben ik drie keer out gegaan. Het rare is: ik voelde het helemaal niet aankomen. Bij het wielrennen heb ik er nooit last van gehad. Heel beangstigend. Omdat ik het niet kan voorzien, ben ik huiverig voor het meedoen aan wedstrijden. Ik kan er niet meer vol voor gaan, dat maakt het hardlopen minder interessant. Daarom richt ik me nu op crossfit – een sport waarbij een combinatie van disciplines aan bod komt. Bijvoorbeeld krachttraining, maar ook hardlopen. Je weet nooit wat je gaat doen bij de training. Binnenkort heb ik mijn eerste wedstrijd."

Wat wil je bereiken met het sporten en je werk?

"Ik heb binnenkort mijn eerste wedstrijd, dus het is het even afwachten hoe het gaat. Qua werk is het mijn ultieme droom om een eigen crossbox annex sportschool in Ouderkerk op te richten. Dat is nu nog ver weg, ik wil eerst meer ervaring opdoen."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Sil Wiersma, mijn crossfit trainer. Hij heeft een bootcampclub opgezet voor Ouderkerk. Daarnaast is hij fanatiek crossfitter. Met hem heb ik over mijn toekomstplannen gepraat. Ik wil hem vragen: waarom heb je de bootcampclub opgezet en wat zijn je toekomstplannen?"