• Naomi Heidinga

Kennismaken met zuivel van Boeren van Amstel

OUDERKERK Boeren van Amstel is de merknaam van zuivel afkomstig van zo'n twintig boerderijen in Amstelland. Vanaf vandaag gaat de melkfabriek in Ouderkerk in bedrijf en is de zuivel verkrijgbaar bij verschillende supermarkten in de regio, waaronder de Plus in Ouderkerk en Duivendrecht.

De boeren, die zich hebben verenigd in de Coöperatie Amstelgoed Natuurzuivel, gaan hun eigen zuivel leveren aan supermarkten en horeca in de regio. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de weidevogel. "Inmiddels doen 21 boeren mee, uit verschillende polders, zoals de Duivendrechtse polder, Bovenkerkerpolder en De Ronde Hoep," vertelt Gerard, een van de deelnemende boeren. "Zij zetten zich al in voor het behoud voor de weidevogel."

Met de opbrengst van de zuivel hopen ze hun inzet te vergroten. "We beginnen met het aanbieden van onze eigen volle melk. Deze heeft een hoger vetpercentage dan reguliere volle melk. Daarna volgen volle yoghurt en kwark."

Mogelijk komen er daarna meer producten, zoals halfvolle melk en vla, maar dat is onder meer afhankelijk van het succes van het zuivelmerk. Zaterdag wordt een kennismakingsactie georganiseerd bij de Plus in Ouderkerk. Dan kan de melk geproefd worden en is een aantal boeren aanwezig om uitleg te geven over de zuivel, het weidevogelbeheer en de coöperatie. De proeverij is zaterdag van 10.30 tot 15.00 uur.