• Diana Nieuwold, www.kerkfotografie.nl
  • De gewelven onder de vloer.

    Stichting Urbanuskerk Ouderkerk

Inzamelingsactie voor nieuwe vloer Urbanuskerk

OUDERKERK De stichting Urbanus Ouderkerk aan de Amstel is een inzamelingsactie gestart voor de aanleg van een nieuwe toekomstbestendige vloer na de grootschalige restauratie van de gewelven onder de vloer. Voor dit doel moet 150.000 euro bijeen gebracht worden.

Voor de restauratie van de gewelven is geld beschikbaar via leningen, subsidies en giften van parochianen. Echter voor de nieuwe dekvloer is geen voorziening. Voor dit deel van de restauratie wordt een beroep gedaan op de bevolking.

Al in 2004 is er gestart met een grootschalige restauratie om het kerkgebouw weer helemaal in de stijl van het ontwerp van architect Pierre Cuypers terug te brengen en voor de komende decennia te bewaren. De laatste fase van de restauratie betreft de gewelven onder de vloer. Deze moeten hersteld worden en van een nieuwe duurzame en toekomstbestendige vloer worden voorzien.

Om het kerkgebouw te behouden en financieel gezond te houden, is het de bedoeling haar open te stellen voor multifunctioneel gebruik. Dit betekent dat niet alleen toeristen de mogelijkheid krijgen om de kerk te bezoeken, maar vooral ook dat ondernemers een unieke multifunctioneel ingerichte ruimte krijgen voor passende evenementen. Er wordt dan niet alleen gedacht aan concerten, lezingen, theater en film, maar de stichting staat ook open voor ideeën die de gemeenschap toegevoegde waarde brengen. De toekomst van het kerkgebouw staat of valt echter met het herstel van de vloer.

De stichting hoopt dat veel mensen willen helpen met een donatie om de nieuwe vloer te realiseren en daarmee dit unieke monument in stand willen houden. Het is al mogelijk om 1 of meerdere tegels van de vloer te doneren en daarmee Vriend te worden van de Urbanus Ouderkerk. Voor meer informatie: https://www.behoudurbanusouderkerk.nl/