• De bomen voor de snoeiwerkzaamheden en het ophangen van de lintjes.

    Naomi Heidinga

Inwoners gekant tegen kap bomen

OUDERKERK Deze week wordt een petitie aangeboden tegen de kap van de bomen aan de Hoger Einde Zuid aan de gemeente. Ruim negenhonderd handtekeningen werden verzameld van inwoners die willen dat de bomen blijven staan. Vorige week zijn de bomen gesnoeid. Ook zijn lintjes in de bomen gehangen. Dit moet helpen voorkomen dat er vogels in de bomen gaan nestelen. Wanneer broedende vogels in een boom worden aangetroffen, mag deze niet worden gekapt.

Tot 25 april konden bezwaren worden ingediend tegen de kap van de bomen. De gemeente heeft bezwaren ontvangen; hoeveel kon ze niet zeggen. 15 mei wordt beoordeeld of de bezwaren gegrond zijn. Zo niet, dan wordt alsnog zo snel mogelijk gestart met de kap van de bomen. Dat kan alleen wanneer een ecoloog een ecologische vrijgave geeft voor kappen.

De bomen moeten verdwijnen vanwege de werkzaamheden voor de nieuwe brug. De bestaande weg wordt verplaatst en verbreed, daarom moeten de bomen het veld ruimen. Omwonenden pleiten voor het ontzien van de bomen, door de weg iets te verplaatsen. Overigens worden, als de werkzaamheden zijn afgerond, er nieuwe bomen geplant. "Dat zullen geen sprietjes zijn," aldus de woordvoerder van gemeente Ouder-Amstel.

Aan de Amstelveense zijde van de brug sneuvelde eerder al een monumentale wilg. "Op de stam zijn 87 jaarringen geteld," aldus Taco Otto, een omwonende. Ondanks de leeftijd van de boom, stond deze niet op de monumentenlijst. "Niet de leeftijd van de boom is doorslaggevend voor plaatsing op deze lijst, maar de zeldzaamheid," aldus een woordvoerder van gemeente Amstelveen. Omdat de boom niet op de monumentenlijst stond, was geen kapvergunning nodig. Ook op deze plek zal een nieuwe boom worden geplant. "Dat wordt een boom met stamdikte van 25 centimeter (op een meter hoogte). Een behoorlijk exemplaar dus."