• Paul Hiel
  • Paul Hiel
  • Een van de eiken boomstammen wordt uitgegraven.

    Paul Hiel
  • Boek uit 1694 van Casparus Commelin.

    Wolfgerus van Aemstel
  • Boek uit 1694 van Casparus Commelin.

    Wolfgerus van Aemstel

Video: opgraving oerbos in Ouderkerk

OUDERKERK Heeft er een Oerbos in Ouderkerk gestaan? Waarschijnlijk wel, zo denkt de werkgroep archeologie aan Professor Esther Jansma naar aanleiding van een paar in Ouderkerk opgegraven bomen, afgelopen voorjaar. Nu zijn er filmpjes en foto's opgedoken van de opgraving.

Jansma is als student al vanaf de jaren tachtig betrokken geweest bij het dateren van alle in Abcoude en omgeving uit het veen omhoog gekomen bomen. Sindsdien heeft zij door haar onderzoek dendrochronologie als wetenschap in Nederland op de kaart gezet en is ze als buitengewoon hoogleraar verbonden aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Amersfoort.

BOMEN IN WEILANDEN Al eeuwenlang worden met de regelmaat van de klok bomen in de weilanden in Ouderkerk en omstreken aangetroffen. Deze komen door het inklinken van de grond omhoog. De bomen bezorgen de boeren last bij het maaien van het gras; daarom worden ze uitgegraven.

Al in de 17e eeuw wordt er melding gemaakt van deze bomen. Lees meer over de geschiedenis op deze pagina.

Paul Hiel, van de historische vereniging Wolfgerus van Aemstel, stuurde een aantal filmpjes in van de opgegraven bomen. Lees ook: Heeft er een oerbos in Ouderkerk gestaan?