• Johan Vos bespeelt het monumentale Vollebregt-orgel.

  Marion Kiewik
 • De Sint-Urbanuskerk in Duivendrecht.

  Jan de Wit jr
 • VEKA-baan in Duivendrecht

  Archieffoto SOD
 • Het orgel in de Amstelkerk

  Eric Jan Joosse

Programma Open monumentendag Ouder-Amstel

OUDER-AMSTEL Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september zetten in Ouder-Amstel zeventien monumenten hun deuren open voor publiek. Het programma is als volgt.

DUIVENDRECHT

DORPSHUIS In het Dorpshuis in Duivendrecht staan er zaterdag 14 september meerdere activiteiten op de planning.

10.30 uur Tentoonstelling 'Plekken van plezier' vroeger en nu uit het archief van de St. Oud- Duivendrecht, Coherente en familie Andriessen.

11.00 uur Opening OMD door burgemeester J. Langenacker en wethouder M. van der Weele.

VEKABAAN 11.10 uur Duivendrechter Erik Wiersma presenteert de historie van de Vekabaan, ooit een vermaarde wielerbaan aan het eind van de Berkenstraat in Duivendrecht. Eerste presentatie. Reserveren is gewenst via onderstaande contactgegevens.

12.15 uur Muzikaal intermezzo door leerlingen en docenten van Muziekschool Ouder- Amstel.

10.30 uur - 15.00 uur Hal: doorlopende diavoorstelling "De Duivendrechtse laan en huidige Rijksstraatweg in beeld".

VEKABAAN 13.30 uur Duivendrechter Erik Wiersma presenteert de historie van de Vekabaan, ooit een vermaarde wielerbaan aan het eind van de Berkenstraat in Duivendrecht. Tweede presentatie.

Reserveren voor de Vekabaanpresentatie van 11.10 of van 13.30 uur kan bij de SOD vanaf 1 september 2019 via: st.oud-duivendrecht@planet.nl of 020 699 2574.

DORPSPLEIN Op het Dorpsplein verzorgt de winkeliersvereniging tijdens deze open monumentendag voor een springkussenfestijn voor het plezier van de jongste bezoekers.

JEU DE BOULES 13.30 uur nodigt de lokale Jeu de Boules club iedereen uit om kennis te maken en gratis mee te spelen. Speelballen zijn aanwezig op Het Eilandje ter hoogte van SV CTO'70 aan de Biesbosch in Duivendrecht. Organisatie vraagt om op tijd aanwezig zijn als mensen deel willen nemen.

SINT URBANUSKERK 12.00 uur – 16.00 uur, aan het einde van de Rijksstraatweg (Duivendrecht): een boekenmarkt en een 'huishoudmarkt' met diverse spullen. Het kerkgebouw is al open vanaf 11 uur.

FIETSROUTE In het Dorpshuis aan de bar kan de hele dag de wandel/fietsroute "Zichtbaar Duivendrecht" gratis opgehaald worden.

OUDERKERK 

AMSTELKERK Zaterdag van 10.00 - 16.00 uur en zondag 12.00 - 16.00 uur is het Oude gemaal Ronde Hoep (Waver 47) te bezichtigen. Een historisch gemaal met een eencilinder diesel van 80 pk. Voor wie van techniek houdt een lust voor het oog. De diesel loopt weer en zal als vanouds het imposante vliegwiel in beweging brengen. 

MUSEUM AMSTELLAND Zaterdag en zondag 12.00 - 16.00 uur. Bij de museumwinkel in de Kerkstraat in Ouderkerk is informatie te krijgen over de opengestelde monumenten.

HISTORISCH PONTJE Zaterdag en zondag 11.00 - 17.00 uur, Brugstraat. Ervaar de mooiste minuut van Ouderkerk. Tijdens de open monumentendag hebben bezoekers de laatste kans van dit seizoen een heerlijk tochtje te maken met het historische pontje over de Amstel. Een bijdrage voor het onderhoud van de pont en de kabelinstallatie is vrijwillig. Rijwielen mogen mee.

ELIMKERK Zaterdag 11.00 - 14.00 uur. De Elimkerk, Kon. Julianalaan 24, is onderdeel geweest van de stelling van Amsterdam. Het gebouw is een oude zoeklichtenloods en de pastorie uit 1902 deed dienst als conducteurswoning annex Bureel. In een bijzondere PowerPoint wordt de geschiedenis van het gebouw gepresenteerd.

URBANUSKERK Zondag 13.00 - 17.00 uur, Rondehoep Oost 31, Ouderkerk. Het Vollebregt Orgel is te bezichtigen en wordt vanaf 15.30 uur bespeelt door Johan Vos. Ook demonstreert hij belangstellenden de werking van het orgel. Een meeneem boekje met beschrijving van de kerk ligt klaar. 

BETH HAIM Zondag 12.00 - 16.00 uur, Kerkstraat 10. Rondleidingen over de uitzonderlijk fraaie Joodse begraafplaats beginnen om 12 uur. Deskundige gidsen vertellen over de boeiende en vaak ingrijpende geschiedenis van de begraafplaats.