• Ad van Fessem en Henk van Keulen.

    Museum Amstelland
  • Het museum in de Kerkstraat.

    Piet de Boer

Museum Amstelland krijgt nieuwe inrichting en zoekt vrienden

OUDERKERK De vriendenstichting van Museum Amstelland is een campagne begonnen om vrienden te maken. "Een museum met een bedstee, drie pijpenkoppen en een landkaart? Die tijd is geweest!", zegt voorzitter van het museum, Henk van Keulen, "we werken hard aan een nieuwe inrichting."

Museum Amstelland krijgt een volledig nieuwe inrichting en is op zoek naar vrienden. Het museum in de Kerkstraat, vlakbij Bakker Out, is op weg naar een multimediale inrichting. "We zijn op zoek naar mensen die de cultuur en de historie van Amstelland een warm hart toedragen."

VRIENDEN De vriendenstichting van Museum Amstelland is deze week een campagne begonnen om… vrienden te maken. In de winkels van het dorp – en op andere plekken – hangen posters met 'Word Vriend', en bij deze krant treft de lezer ook een brochure aan met die uitnodiging. Maar Museum Amstelland, is dat niet zo'n museum met een bedstee, drie pijpenkoppen en landkaart? "Nou, die tijd is geweest, zegt de voorzitter van het bestuur van het museum, Henk van Keulen. "Het vernieuwde museum vertelt het verhaal van Amstelland, in historisch, cultureel en sociaal opzicht. Het wordt niet een museum in traditionele zin. Niet voor niets is de nieuwe pay-off: "Ontmoeten, Verbinden en Verkennen." Daar gaan we binnenkort meer over vertellen!"


PRIMEUR Nee, het museum oogt de laatste tijd niet bepaald 'open voor publiek'. Van Keulen vertelt wat er aan de hand is. "Het gebouw onderging recent een ingrijpende bouwkundige aanpassing om het geschikt te maken voor de nieuwe inrichting. We kregen behoorlijk wat tegenslagen voor onze kiezen, bovendien kostten de benodigde vergunningen behoorlijk veel tijd." Ondertussen vorderen de voorbereidingen voor de nieuwe inrichting snel. Van Keulen belooft dan ook: "In het laatste kwartaal van dit jaar komen we met een primeur!"

AUGMENTED REALITY Bij een modern museum stellen we ons een interactieve inrichting voor, met aanraakschermen en andere tech-foefjes? "Jazeker!", zegt Van Keulen, "de inrichting wordt door specialisten gemaakt. We gaan de geschiedenis levend maken door gebruik te maken van multimedia, mogelijk zelfs augmented reality."

BETROKKENHEID OUDERKERKERS Dat klinkt allemaal als een kostbare operatie en dat beaamt Van Keulen. Waar haalt het museum het geld vandaan? "De gemeente draagt flink bij, wij proberen geldstromen te genereren vanuit culturele fondsen. Maar particuliere giften, van mensen en bedrijven, blijven we ook hard nodig hebben."
Daartoe is dan ook de Stichting Vrienden Museum Amstelland opgericht. De voorzitter van die stichting is Ad van Fessem (sommigen onder u kennen hem misschien wel als vrijwilliger bij het pontje). "Zeker", zegt Van Fessem, "giften van particulieren spelen voor ons een belangrijke rol. Dus hoe meer vrienden, hoe beter."
Maar er zit meer achter dan alleen het genereren van giften, volgens Van Fessem.
"Ja natuurlijk! Het museum heeft mensen nodig die het cultureel erfgoed en de historie van Amstelland een warm hart toedragen."

SPECIALE ACTIVITEITEN Vriendschap is iets wat van beide kanten moet komen. Waarom is het volgens Van Fessem eigenlijk zo leuk om vriend van het museum te zijn? "Nou ja, het belangrijkste is natuurlijk dat je ermee kunt laten zien dat je het behoud van ons cultureel historisch erfgoed belangrijk vindt. Laten we wel zijn, onze vrienden zorgen er mede voor dat de historische rijkdom van Amstelland voor volwassenen en schoolgaande kinderen tot leven wordt gebracht. Daarnaast organiseren we speciale vriendenactiviteiten, vrienden kunnen zich als eerste inschrijven voor lezingen, workshops en historische wandelingen. En… een vriend mag het hele jaar gratis het museum in!'