• Leurs tilde ooit een auto op waaronder een kind lag.

    herman van luijn
  • herman van luijn

Hart op de goede plek

Herman van Luijn

Kees Leurs is 78 jaar en gepensioneerd medewerker grafische industrie. Hij heeft zich zijn hele leven ingezet voor het voetbal in zijn omgeving en redde ooit het leven van een kind.

Vrijwilliger van de maand Kees Leurs

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen maar we gaan terug naar de tijd toen er nog geen sociale media bestond, geen mobiel, twitter, facebook en dergelijke. Daar begint ons verhaal.

HET BEGIN "Het zijn de begin jaren 60 als An de zuster van Kees gevraagd wordt door de toenmalige voorzitter van NEA Dhr. Koster om te helpen met het clubblad. De stencilmachine stond in het Gazellenhuis en de kopij (stencils) werden aangeleverd door de dames Bep Ruwe en Cor Baas."

"An heeft dat vijf jaar gedaan en daarna is het overgenomen door mijn andere zuster Stien en Henny een schoonzuster van Kees. Zij hebben dit vier jaar op zich genomen waarna Kees erin gesprongen is die het ook weer zeven jaar heeft gedaan."

"Leden van NEA kwamen helpen vergaren, nieten en klaar maken voor de post, binnen het dorp werd er ook bezorgd. Het stencilen was natuurlijk wel allemaal handwerk."

GESCHEIDEN "Inmiddels was de handbalafdeling gescheiden van NEA voetbal, en had ieder een eigen redactie. Er werden totaal 600 clubbladen gemaakt, op de maandagavond werd er door beide redacties alle verslagen en opstellingen uitgetikt zodat Kees de clubbladen kon stencilen. Ook heeft er een periode een stencilmachine bij de familie Leurs in Amstelveen thuis gestaan, er kwamen een aantal dames vergaren en nieten dan werd het naar Theo Andriessen sr. gebracht en die regelde de bezorging."

VERDIENSTE "Mijn broer Johan heeft het na 7 jaar van mij overgenomen en heeft dat 18 jaar lang gedaan. Helaas is mijn broer te vroeg overleden, toen heb ik het maar weer opgepakt en doe het nu al weer 22 jaar in totaal sta ik bijna 30 jaar het clubblad te verzorgen. Daar ben ik in 2015 ook voor in het zonnetje gezet en ben lid van verdienste van sv Ouderkerk geworden. Bij elkaar blijkt de familie Leurs al bijna 60 jaar het clubblad te drukken."

AUTOMATISCH "Toen NEA en OSDO gefuseerd waren werden er gemiddeld 11.00 tot 1200 clubbladen gedrukt uiteraard niet meer met een stencilmachine maar gewoon (zoals op de foto te zien is) op een kleine handige machine, allemaal automatisch. Nu het meeste digitaal gelezen wordt draai ik elke veertien dagen ongeveer 120 bladen, vooral voor de oudere leden die geen computer hebben, en natuurlijk ook voor de leden die per se een clubblad willen ontvangen."

GEKNEUSDE POLS "Toen mijn broer Johan het clubblad verzorgde ben ik jeugdtrainer bij NEA geworden en natuurlijk trainer voor álle jeugd hé, toen hadden we nog geen trainer voor elk elftal apart. Ik heb dat enkele jaren gedaan. Tot Ruud van Leuven bij NEA trainen kwam geven, die had een hekel aan conditietrainingen dus vroeg hij of ik dat op mij wilde nemen. Daarna werd ik keeperstrainer bij Sjaak Brokx, af en toe deden wij ook weleens mee en stonden dan zelf ook op doel. Ik had een aardig hard schot in de benen, Sjaak dacht de bal te stoppen nou ik geloof dat hij een week of zes een gekneusde pols had."

CORNER "Zelf heb ik gevoetbald in het eerste elftal tot mijn 26e, dat was toen nog in de AVB. Ik ben dacht ik één keer kampioen geworden maar wel een hele leuke tijd gehad met de mannen Kouwenhoven, Molleman, Wim Bouwman en nog meer unieke figuren. Ik heb op doel gestaan maar was ook linksback, ik had links en rechts een goeie trap. Ooit scoorde ik vijf keer in een wedstrijd en kreeg het ook voor elkaar om een corner in één keer in het doel te schieten."

EINDE CARRIÈRE "Op mijn 26e kwam er een einde aan de voetbalcarrière van Kees na een heroïsche daad. "Ik ging naar mijn werk 's morgens toen er een kind op de fiets werd aangereden. Deze kwam helemaal onder een auto. Hoe het gebeurde, gebeurde het, maar ik til die auto op en dat kind kon eronder uit gehaald worden. Een maand later bleek ik een dubbele hernia te hebben."

"Toen ik hersteld was ben ik bij OSDO gaan voetballen en daar heb ik vier leuke jaren gehad met Ko Mink, Henk Bosman en Piet van Leeuwen. Later ben ik ook nog scheidsrechter geweest."

GENIETEN "Op mijn 57e jaar kon ik stoppen met werken, dat was het laatste jaar dat je bij de grafische industrie er met 40 jaar uit kon stappen. Ze vroegen nog wel of ik wilde blijven maar daar heb ik geen seconde over hoeven denken ik dacht ik ga lekker genieten van het vrije leven."

"De familie Leurs, voetbal en vrijwilligerswerk zijn denk ik voor altijd met elkaar verbonden, ik zie nu de volgende generatie zich inzetten voor sv Ouderkerk. Hans, Annelies en hun dochter Kelly zijn echte verenigingsmensen die ongelofelijk veel tijd in die club steken en daar veel voldoening in vinden."

VOLGENDE MAAND "Ik zou het echtpaar Maarten en Martha Floor willen nomineren voor de volgende vrijwilliger van de maand."