• SEDUMDAK Ruud Bergers: “Prachtig uitzicht terwijl ik m’n tanden poets”

    Marion Kiewik

Groendak maakt gelukkig

OUDERKERK “Het grootste voordeel van mijn groendak? Dat ik er zo blij van word”, zegt Ruud Bergers uit de Hogerlustlaan. Samen met een rijtje buren legde hij sedum, verschillende soorten vetplantjes, op een deel van de woningen. De gemeente is blij met dit bewonersinitiatief en hoopt dat het mooie voorbeeld navolging krijgt.

Marion Kiewik

BUURTINITIATIEF Het speelde al jaren door zijn hoofd. Een sedumdak. Vorig jaar besloot hij er werk van te maken, samen met de buren. “Het was simpel,” vertelt Bergers, “het merendeel was enthousiast. Daarna heb ik via een e-mailgroep iedereen steeds van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden.” Daarvoor al had hij zich verdiept in de verschillende systemen op de markt, en in subsidiemogelijkheden. Ouder-Amstel bleek geen subsidie te verstrekken
KLIMAAT Wethouder duurzaamheid Axel Boomgaars vindt dit een “gaaf duurzaamheidsinitiatief”. Subsidie is één middel om duurzaamheid te bevorderen, vindt hij, en daar moet dan wel geld voor zijn. “De beste stimulans is met echte voorbeelden te laten zien wat het oplevert. Er gebeurt momenteel heel veel rondom ‘klimaat’. Mocht hiervoor geld vanuit de rijksoverheid gaan komen, kunnen we dat misschien ook gaan inzetten voor groendaken.” Bergers: “Amsterdam doet dat al. Daar hebben ze een project met Waternet om de waterafvoer bij heftige regenval te verbeteren.”
VOORDELEN Een groendak helpt daarbij, want het houdt water vast. “Maar nu even niet,” lacht Bergers. “Bij de huidige extreme droogte moeten we zelfs water geven…” Zo’n dak met beplanting heeft meer voordelen. Het gaat langer mee doordat de dakbedekking wordt beschermd tegen weersinvloeden. De groene laag isoleert tegen warmte én kou. De planten vangen fijnstof af. En ze zijn goed voor de biodiversiteit. “Kijk, daar, een hommel! Maar het allerleukste vind ik dat ik zo blij word als ik naar buiten kijk.”
AFVOERCAPACITEIT Steden hebben steeds vaker wateroverlast bij ‘tropische’ stortbuien. Hoe zit dat in Ouder-Amstel? Boomgaars: “Soms staan er na zware buien flinke plassen in de straten. Gelukkig is het niet zo dat de straten helemaal blank staan en je bijvoorbeeld niet meer bij de supermarkt kunt komen. Maar het klimaat verandert en het gaat heftiger regenen. Daarom gaan wij tijdens groot onderhoud meteen de rioleringen verwijden. Het helpt zeker als ook bewoners maatregelen treffen waardoor de afvoercapaciteit groter wordt. Zoals minder tegels en meer groen om het huis. En beplanting op de daken dus.”
VERDUURZAMEN Boomgaars kijkt uit naar het project ‘Stapsgewijs naar een duurzame woning’, dat in het najaar start. Daarbij biedt de gemeente aan de bewoners, per wijk, informatie over energiebesparing, vergroting van comfort, financieringsmogelijkheden, groepskortingen. En er zullen installateurs worden aangedragen die een scherpe prijs bieden.
BLIJ Voor Bergers en zijn buren waren de kosten te overzien: enkele honderden euro’s per dak van 6,5 m2. “Het scheelde natuurlijk dat we met z’n allen het spul zelf hebben gelegd - wat trouwens niet moeilijk was. Het wordt bovendien goedkoper naarmate je met méér mensen inkoopt.” Al met al is iedereen dik tevreden. “Zodat sommige buren zich nu afvragen waarom we dit niet veel eerder hebben gedaan…”