• Ilse Koolhaas in het Amstelbad, waar ze vroeger voor De Snippen waterpolo speelde.

    Naomi Heidinga
  • Ilse Koolhaas met haar gouden plak.

    Naomi Heidinga

Gouden plak Ilse Koolhaas

Naomi Heidinga

De Nederlandse waterpolodames, waaronder de in Ouderkerk opgegroeide Ilse Koolhaas, zijn vrijdag voor het eerst in 25 jaar Europees Kampioen geworden.

Nederlandse waterpolosters zijn Europees Kampioen

De finale werd gespeeld tegen Griekenland, een land dat internationaal gezien tot de top behoort. Toch wisten de Nederlandse dames de winst naar zich toe te trekken. Het werd uiteindelijk 6-4 voor de leeuwinnen. Het EK vond plaats in Barcelona.

GOUDEN MEDAILLE De maandag na het EK is Koolhaas alweer terug in Nederland. Ze is bij haar familie in Ouderkerk. "Ik kan het nog steeds niet geloven. We gingen voor een medaille, maar we hadden niet verwacht dat het de gouden zou worden. Het is echt heel gaaf dat we hebben gewonnen!" De twee voorgaande EK's stond het Nederlands damesteam ook in de finale. Twee keer werd er verloren, en eindigden de dames met zilver. Deze derde keer is het wel raak. "We hebben een heel goed toernooi gespeeld. De helft van het team heeft al twee keer een finale gespeeld. Naast deze ervaren speelsters, hadden we ook een aantal jongere meiden erbij. Voor mij was het de eerste keer."

VOORSPRONG De Nederlandse dames kwamen tijdens de finale snel op voorsprong. Binnen 5 minuten stond het 2-0. Sabrina van der Sloot en Maud Megens scoorden twee keer tijdens de finale. De andere treffers kwamen op naam van Dagmar Genee en Nomi Stomphorst. Van der Sloot werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi; doelvrouw Laura Aarts tot beste doelverdediger. Net als in de halve finale tegen Hongarije was ze tijdens de finale één van de uitblinkers aan Nederlandse kant. Het was de tweede keer dat de dames de Grieken troffen tijdens het toernooi. In de groepsfase werd met 8-7 van de Griekse dames gewonnen.

DE SNIPPEN In Ouderkerk werd volop meegeleefd met de prestaties van Koolhaas. Ze speelde als kind bij waterpolovereniging De Snippen. "De Spetter, het clubhuis, zat vrijdag vol. Daar hebben ze gezamenlijk de finale gekeken." De wedstrijd werd uitgezonden op NPO3. "Ik heb van veel mensen berichtjes en felicitaties gekregen."

GRIEKSE COMPETITIE Koolhaas heeft twee seizoenen in de Griekse competitie gespeeld. Ze kwam uit voor Vouliagmeni, een Griekse topclub. Dat hielp haar bij de finale. "Ik ken de Griekse meiden goed. Weet met welke tactiek ze spelen. Bovendien kan ik het Grieks verstaan. Wanneer de dames elkaar aanwijzingen gaven, wist ik wat ze gingen doen." Naderhand waren de Griekse dames heel sportief. "Ik werd direct na afloop gefeliciteerd door de meiden."

TALKSHOW Na de winst is er natuurlijk feest gevierd. "We hebben er een biertje of twee opgedronken." Ook zijn de dames door verschillende media geïnterviewd. Vanavond (afgelopen maandag, red.) wacht voorlopig het laatste media-optreden: het team is te gast bij talkshow M. En daarna is het vakantie. "Daar zijn we wel aan toe."

TRANSFER Koolhaas begint na de zomer aan een nieuw avontuur. Ze komt vanaf september uit voor een Italiaanse club, Orrizonte. Ze verruilt Griekenland voor Italië. "Waar Vouliagmeni meedoet aan Europese wedstrijden, doet Orrizonte mee voor de winst." Een stap van de top naar de absolute wereldtop.

WK Volgend seizoen wordt het WK gehouden in Zuid-Korea. "Hopelijk spelen we ook daar een goed toernooi. Het zou mooi zijn als we het tijdens het toernooi mogen opnemen tegen de VS, en van ze weten te winnen. Dat is tot dusver niet gelukt."

OLYMPISCHE SPELEN Al vier keer eerder werden de Nederlandse waterpolodames Europees Kampioen. Eerder gebeurde dat in 1985, 1987, 1989 en 1993. In 2008 pakten ze in Peking de olympische titel. Dat is ook de ultieme droom van Koolhaas: een gouden medaille halen bij de Olympische Spelen. De Nederlandse mannen werden tiende bij het EK.

KETTINGGESPREK Na de zomer is een langer interview met Ilse te lezen in de krant.