• De betrokkenen tijdens de rondleiding.

    pr

Golfterrein Old Course opgeknapt: genieten van natuurwinst

DUIVENDRECHT Leden van het Cultuurplatform Ouder-Amstel, de Stichting Vrienden van Duivendrecht, de werkgroepen Cultureel Erfgoed en Openbare Ruimte en de Stichting Oud-Duivendrecht hebben zondag 30 september van Chris Veldkamp en Reinoud Kroese, zéér actieve vrijwilligers van het in Amsterdam-Duivendrecht gelegen golfterrein, een interessante excursie gehad. En met eigen ogen de ontwikkelingen van de laatste jaren gezien.

De golfbaan van Amsterdam Old Course uit 1935 – één van de acht banen in Nederland die ontworpen is door het beroemde architectenbureau Colt, Alison & Morisson – ligt in de Duivendrechtse polder, nu ingeklemd tussen NS Station Duivendrecht en de Arena. Het oude maaiveld uit 1935 lag 2 meter 40 onder NAP en de baan lag op veengrond. Het veen zakte sinds 1935 elk jaar in en de veenholes werden steeds natter.

Daarom is AOC in 2012 begonnen met een baanrestauratie. De drivingrange en de natte veenholes zijn in de afgelopen jaren volledig vernieuwd: de twee tot 2,5 meter diepe veenlaag is afgevoerd en vervangen door droge grond.
Bij de restauratie was er veel aandacht voor natuur.

Er zijn nu plannen om samen met de Stichting Oud-Duivendrecht de bestaande wandelroute van het dorp Duivendrecht aan de ene kant van het station aan te laten sluiten op een natuurwandelroute door dit unieke 'oude' nieuwe natuurgebied aan de andere kant.