• Geijsel Kroon Rondehoeploop

    Naomi Heidinga

Geijsel Kroon verbindt naam aan Rondehoeploop

Naomi Hedinga

OUDER-AMSTEL Geijsel Kroon gaat voor twee jaar een verbintenis aan met de organisatie van de Rondehoeploop.

Voortaan draagt de loop de naam van het bedrijf. In eerste instantie gaat het om een overeenkomst van twee jaar, maar als het aan directeur Wilfred Mooij ligt, zal het partnership veel langer duren.

Zondag 13 mei wordt de Rondehoeploop gehouden. Traditiegetrouw op Moederdag. Dat is geen beletsel voor deelname, aldus voorzitter Wim Bocxe. "Deelnemers zijn ruim op tijd weer thuis." Nog genoeg tijd om Moederdag te vieren dus.

Dit jaar wordt de 34ste editie gehouden. "Het bestaan van de loop is te danken aan een aantal fanatieke leden van ijsclub 'De Amstelbocht'. Zij wilden ook in het zomerseizoen sportieve activiteiten ontplooien. Het parcours voor de loop werd als vanzelfsprekend de Ronde Hoep, de polder waarin ook geschaatst werd. In mei 1985 werd de eerste hardloopwedstrijd georganiseerd. Sinds het begin varieert het aantal lopers tussen 500 en 750 deelnemers. Ze kunnen kiezen uit drie afstanden: 2-5,5 en 17 kilometer."

"De Rondehoeploop is een wedstrijd voor Ouderkerk en omstreken. We willen er niet een te groot evenement van maken. Dat heeft onder meer te maken met de hinder voor omwonenden, die gepaard gaat met een dergelijke loop. Nu is de route een beperkte tijd niet toegankelijk voor verkeer. Hoe meer deelnemers, hoe langer je de weg moet afsluiten. Ook zijn dan meer vrijwilligers nodig. Zoals waterverstrekkers en verkeersregelaars. Tegenwoordig moet je eerst een verkeersexamen hebben afgelegd, voor je het verkeer mag regelen."

De start van de loop wordt verricht door burgemeester Joyce Langenacker. De organisatie heeft nog meer voor de deelnemers in petto. De lopers krijgen een paar sokken met het logo van de sponsor en dat van de loop. Inschrijven is nu al mogelijk, ook voor wandelaars. "We hebben tevens een prijs voor de eerste Ouderkerkse man en vrouw die over de finish komen. Ze krijgen een restaurantbon voor een van de Ouderkerkse restaurants. In het verleden gaven we geldprijzen weg. Die gingen vaak naar een professionele hardloper die alle wedstijden in de regio afging. Dat doen we al jaren niet meer."

Wilfred en Wim hebben beiden de wedstrijd eens gelopen. "Het is een prachtig parcours, langs de Amstel en de Waver, door de dorpjes. De ene kilometer is zwaarder dan de andere. Het doet je als loper goed wanneer je Ouderkerk weer in het zicht hebt." Wilfred: "De condities voor de loop kunnen heel erg verschillen. Het kan twee graden zijn, maar ook twintig." Wat het dit jaar ook zal worden, aan het parcours zal het niet liggen. Dat is prachtig als altijd. Meer informatie: http://rondehoeploop.nl/