• Marian van der Weele overhandigt Jan Paternotte een cadeau als dank voor zijn komst.

    Aangeleverd

Geen groei Schiphol

Jan Paternotte: 'Kleinere gemeenten letten beter op groene omgeving'


OUDERKERK Op maandag 12 maart werd Tweede Kamerlid Jan Paternotte van D66 enthousiast ontvangen in café Bries in Ouderkerk.

Hij kwam naar het politiek café van D66 om te praten over belangrijke ontwikkelingen in Ouder-Amstel: woningbouw, toerisme, de positie van kleinere gemeenten en de ontwikkeling van Schiphol. Volgens Paternotte zijn kleinere gemeenten beter in staat zijn om de groene ruimte te bewaken dan grotere gemeenten. 'Groen dat je weggeeft krijg je nooit meer terug. Daarom is een belangrijke rol voor een kleinere gemeente als Ouder-Amstel weggelegd in de Metropoolregio Amsterdam. Het is mede door deze groene omgeving dat Amsterdam een van de meest leefbare steden van de wereld is. Het is soms nodig dat er tegenwicht wordt gegeven tegen de bouwwoede van Amsterdam die de komende vier jaar 50.000 woningen wil bouwen.'

WONINGBOUW Jan Paternotte is goed bekend met Ouder-Amstel omdat hij als raadslid van de gemeente Amsterdam veel samenwerkte met de gemeenten uit de omgeving.
'Ouder-Amstel is uniek omdat het de enige gemeente in Nederland is die de komende jaren het inwonersaantal zal verdubbelen. Door de nieuwbouw in De Nieuwe Kern, maar ook de woningbouw op het Amstel Business Park.'

Wethouder Marian van der Weele stelde de vraag of er een bestuurlijke toekomst is weggelegd voor Ouder-Amstel of dat de grotere gemeenten het overnemen. Paternotte wees er op dat het goed is dat er in de regio wordt samenwerkt met andere gemeenten zoals Diemen en Uithoorn waardoor er meer slagkracht is. 'De kleine gemeenten zijn beter in staat om het groen rond te stad te bewaken. Die belangrijke rol hebben kleine gemeenten, nuanceren van de bouwwoede.' De afgelopen jaren wordt er veel gepraat en geklaagd over het toerisme in Amsterdam. Voor de middenstand van Ouder-Amstel zal het stimuleren van het toerisme echter wel interessant zijn, zo verwacht wethouder Marian van der Weele.Voor de inwoners is het mooi dat door het toerisme een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan winkels en horeca blijft bestaan. Paternotte verwacht niet dat toeristen meteen naar aangrenzende gemeenten zullen gaan wanneer ze voor het eerst Amsterdam bezoeken. Maar voor toeristen die op de fiets de omgeving willen verkennen of met de boot de Amstel afzakken, is Ouder-Amstel een mooie optie.

SCHIPHOL Over de ontwikkeling van Schiphol was Paternotte duidelijk: D66 wil Schiphol niet laten groeien. Er komt tot 2021 geen uitbreiding van het vliegverkeer op Schiphol. Daarna moet onderzocht worden of het vliegverkeer dan al stiller en schoner is geworden. Helemaal stille vliegtuigen zullen nog even op zich laten wachten.

Maar hybride vliegtuigen die deels op elektriciteit kunnen vliegen, kunnen er al eerder zijn. De focus ligt op de beperking van de overlast door geluid en uitstoot.