• Frans Goossens
  • Frans Goossens
  • Frans Goossens
  • Frans Goossens
  • Frans Goossens

Fietsers Dorpentocht rijden 4.500 euro bij elkaar voor Bartiméus Fonds

OUDER-AMSTEL De 42ste versie van de Dorpentocht was ouderwets gezellig afgelopen zondag. Veel oude bekenden. Het was een hele mooie dag om te fietsen; misschien zelfs wel een beetje te warm. Racefietsen, elektrische fietsen, tandems en zelfs een step, allemaal gezien. En natuurlijk nog veel 'gewone' fietsen. 1.450 mensen namen deel aan editie 42 van de jaarlijkse Dorpentocht. En zoals altijd was de opbrengst weer voor een goed doel; dit jaar het Bartiméus Fonds. Dit fonds komt op voor de duizenden blinde kinderen in ons land die ook gewoon dagelijks willen leren, spelen en sporten. De opbrengst van de Dorpentocht is bestemd voor belangrijke extra's voor kinderen met een visuele beperking.

Deze startposten waren door de vrijwilligers van de stichting Dorpentocht vrolijk versierd met vlaggetjes in vele kleuren en mooie beachvlaggen in de oranje huiskleur van stichting Dorpentocht. Al vóór de officiële starttijd van 9.00 uur stonden de eerste deelnemers ongeduldig te wachten om te mogen vertrekken, want zij hadden hun deelnemerskaarten vooraf gekocht bij Bruna Amstelveen, Boekhuis Aalsmeer, Mondria Mijdrecht, Bruna Uithoorn of via de website van stichting Dorpentocht.

Stichting Dorpentocht had in mei bijna 4.000 uitnodigingen verspreid. Via de post, met een e-mailbericht en veel deelnemers hebben zich enthousiast laten maken door de aankondigingen in de regionale kranten of door het radio-interview bij Radio RIK Uithoorn-De Kwakel.

Wie in Amstelveen (school Keizer Karel College) opstapte ging via Aalsmeer naar het nieuwe clubhuis van de wielervereniging UWTC in Uithoorn. Vanaf daar over de rivier de Amstel en door de polder naar de splitsing 55 km - 35 km in Waverveen. De 55 km afstand ging via Vinkeveen (Café restaurant De Viersprong) en over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Vreeland (Dorpshuis Fetha). Verder langs de rivier Vecht en ter hoogte van Fort Nigtevecht de imposante nieuwe fietsbrug over. Dan door langs het riviertje het Gein naar Abcoude; door naar Amsterdam Zuid Oost (Brasserie De Hoge Dijk) en via de Ouderkerkplas naar Ouderkerk (Café De Vrije Handel) weer terug naar Amstelveen. De 35 km ging vanaf de splitsing langs het riviertje de Waver ook naar Ouderkerk aan de Amstel. Daar sloten de beide afstanden weer op elkaar aan.

De fietstocht moest met een routebeschrijving worden gefietst. Maar de organisaties had de hele route ook 'uitgepijld' met bordjes met het bekende Dorpentochtlogo. Op grote kruisingen waren waarschuwingsborden voor het autoverkeer geplaatst. Mede hierdoor zijn er geen ongelukken gebeurd. Een enkeling had pech met een lekke band. Die konden geholpen worden door de mensen van de bezemwagen, De Fietsgarage. Bij elke startpost moest men als bewijs van deelname een stempel met een letter halen.

Alle letters op een rij vormden het codewoord van de dag "NIET ZIEN" (55 km) of "ZIEN" (35 km). "Een volle stempelkaart gaf na afloop bij inlevering recht op het fel begeerde erelint; geel-blauw met zilveren opdruk. Er zijn enkele deelnemers die alle 42 erelinten hebben; geweldig!", aldus de organisatie.

Op meerdere plaatsen konden de deelnemers eten of drinken kopen. Maar veel fietsers hebben langs de kant van de weg gepicknickt. Dat leverden mooie foto's op. Veel van deze foto's zijn over enkele dagen te zien en te bestellen op www.dorpentocht.net
's Avonds na de fietstocht, kon het bestuur van stichting Dorpentocht onder luid applaus van de vrijwilligers een cheque van 4.500 euro overhandigen aan de vertegenwoordiger van het Bartiméus Fonds, die deze gift met veel dank in ontvangst nam.

"Niet onvermeld mag blijven is dat deze fietstocht niet mogelijk was geweest zonder de bijna 35 vrijwilligers van stichting Dorpentocht. Maar de grootste dank gaat uit naar alle deelnemers. Want alleen dankzij hen was het mogelijk om zo'n geweldig bedrag
bijeen te fietsen. De volgende Dorpentocht staat al weer gepland. En dat is op zondag 7 juni 2020. Zet deze datum alvast in de agenda."