Expositie vol contrast in gemeentehuis

OUDER-AMSTEL 'Contrast' is het thema van de foto expositie die vanaf 25 januari te zien is in het gemeentehuis.

Naomi Heidinga

De foto's zijn gemaakt door leden van fotowerkgroep Coherente. Zij zijn op verschillende manieren te werk gegaan. De een zoekt het contrast in kleur, de ander in structuur. Het resultaat is een expositie met uiteenlopend werk, van portretten tot landschappen.

Het thema voor de expositie is vorig jaar bepaald. Dat geeft leden voldoende tijd om aan de slag te gaan met het thema. Ieder heeft dat op zijn eigen wijze gedaan. "Gerald Bakker heeft gekozen voor een serie over contrasten in kleuren, met rood, groen en blauw," aldus voorzitter Hans Keijzer. "Lie Bakker heeft een serie gemaakt met daarin de contrasten koel en pittig. Bijvoorbeeld door een stilleven van Spaanse pepers en ijsblokjes te fotograferen."

Contrast is ook te zien in stadsgezichten, gemaakt door Rob Valcq. In de rotspartijen die zijn gefotografeerd door Leonne Starmans, zijn er niet alleen structuurverschillen waarneembaar, maar ook verschillen in kleur. Hans Keijzer zelf heeft onder meer foto's gemaakt van glas. "Het glaswerk heb ik op vellen geel en blauw papier geplaatst. Het glaswerk is van onder belicht. Daardoor kun je de belletjes zien die in het glaswerk zitten." Het zijn kleurrijke, abstracte foto's geworden.

De werkgroep exposeert ieder jaar. De foto's voor de expositie worden geselecteerd door een commissie, bestaande uit drie leden. "Ieder lid levert een aantal foto's aan, waaruit de commissie een keuze maakt. Soms kiest de commissie een andere foto uit dan de fotograaf zelf zou doen. Daar wordt dan over gesproken, maar uiteindelijk bepaalt de commissie."

De fotowerkgroep heeft op dit moment veertien leden. "De oudste is rond de tachtig jaar, de jongste achterin de vijftig. We zouden best wat jongere leden kunnen gebruiken." Naast een jaarlijkse expositie, komt de werkgroep driewekelijks bijeen. "Dan bespreken we elkaars foto's. De ene keer is dit aan de hand van een thema, de andere keer is het onderwerp vrij. Door elkaars werk te bespreken en elkaar feedback te geven, word je beter als fotograaf. Daarnaast organiseren we regelmatig uitstapjes. Dan gaan we bijvoorbeeld op locatie fotograferen. Laatst hebben we een model bereid gevonden voor ons te poseren. Bij een dergelijke fotosessie kijken we onder meer naar de juiste belichting. Daarnaast organiseren we workshops, bijvoorbeeld over fotobewerkingsprogramma's."

Hans Keijzer maakt foto's van verschillende onderwerpen, waaronder glaswerk. "Ik vind het leuk om daarmee te experimenten. Het idee heb ik jaren geleden opgedaan bij een andere fotoclub. Voorbeelden wat betreft de glasfotografie heb ik niet, ik ken geen fotografen die zich daar op deze wijze mee bezig houden. Een van de fotografen die ik hoog heb zitten is Ed van der Elsken. Hij was straatfotograaf en had een kenmerkende stijl."

De expositie wordt 25 januari om 16 uur feestelijk geopend door wethouder Jacqueline de Maa. Ton Terra verzorgt een muzikaal optreden. De foto's zijn te bezichtigen tot en met 7 maart, tijdens openingstijden van het gemeentehuis.