• Tijmen Hoolwerf

    Archief Loes Turk

Wie wat bewaart, heeft ook wat

16-09-2019, 21:53 | Lezersnieuws | Ans

In de hal van het Dorpshuis in Duivendrecht is nog tot en met woensdag 23 september 2019  een selectie te zien van posters, foto’s en krantenartikelen uit de vele albums die Loes Turk, actief lid van de toenmalige culturele werkgroep van de Dorpsraad in Duivendrecht, aan Coherente naliet. De Stichting Oud-Duivendrecht (SOD) maakte met plezier een overzicht.

Loes wist artiesten van naam en faam naar het Dorpshuis te lokken.Ook onze eigen lokale Monday Singers, Frank Affolter en zijn zus Hedy Lester en Tijmen Hoolwerf, de man van de gevoelige snaar, waren hier in Duivendrecht te bewonderen.  De lokale pers destijds:

Duivendrechter Thijmen Hoolwerf is door Loes Turk van de Culturele Werkgroep overgehaald om zijn mede muzikanten te strikken om samen in Duivendrecht op zondag 17 januari 1982 in het Dorpshuis op te treden.

Thuis, in zijn nieuwbouwwoning in de Houtzaagmolen in Duivendrecht, vertelt Thijmen tijdens een interview met de Weekmedia vol enthousiasme over de totstandkoming van zijn huidige kwartet. Sinds oktober 1981 zwerft zijn kwartet door heel Nederland  en oogst volle zalen.

 En ook in Duivendrecht zullen zij zoals Hoolwerf het uitdrukt improviseren tot wij er dronken van zijn……Volgens Hoolwerf betekent jazz, van oorsprong de muziek van de Amerikaanse zwarte bevolking, leven, bezieling en inspiratie. Na het beattijdperk trok een deel van het verloren legioen weer terug naar de jazz.

Hoolwerf werd geboren en studeerde aan het conser-vatorium in Utrecht en had van 1950-1956 zijn eigen WindMillkwartet. Van '54-'59 speelde hij met Ronald Hotchess. In twaalf jaar zwierf de Duivendrechtse musicus door de wereld.

Zijn muzikale werk geeft hem in Nederland ook weer veel plezier. Samen met Jan Akkerman speelde hij in 1970 de musical " Hair". Daarvoor (1968) in " Sweet Charity". Hij maakte tournees met Pia Beck en Rita Reys en speelde in het VARA Dansorkest.

Thijmen Hoolwerf heeft het druk. Hij organiseerde eerder in Duivendrecht een Braziliaanse dag in het Dorpshuis met het VARA dansorkest. Het programma werd vanaf locatie live op de radio uitgezonden! Van de NCRV ontving hij een uitnodiging om mee te doen in een nieuwe musical.

Een uitdaging, zoals ook een jazz-session in het Dorpshuis dat is. Daar ligt zijn gage onder het normale tarief. Dat is driehonderd gulden. In Duivendrecht maar tweehonderd gulden. Toch aardig........ .

Thijmen Hoolwerf is in 1988 overleden.