• Plezier om oude afbeeldingen in het Dorpshuis

    Rob Box

Het Dorpshuis van Duivendrecht: toen en nu Plek van Plezier

16-09-2019, 23:28 | Lezersnieuws | Ans

Er werd smakelijk gelachen om de vele oude foto’s die er te zien waren op de tien panelen in de hal van het Dorpshuis. De bezoekers van deze open monumentendag vermaakten zich zaterdag 14 september kostelijk met oude foto’s uit het archief van de Stichting Oud-Duivendrecht van o.a. Sinterklaasfeesten,  Koninginnedag, sportactiviteiten, optochten en kinderspelen.

De vroegere Dorpsraad had een zéér actieve culturele werkgroep, die de inwoners jaren achtereen een prachtig programma boden in het oude Dorpshuis. Voor koffieconcerten, cabaret, jazz en klassiek  konden de inwoners in hun eigen dorp terecht. De posters, foto’s en artikelen laten zien dat de grootste artiesten met plezier naar Duivendrecht kwamen. Zoals Martine Bijl, Theo Olof, Ramses en Liesbeth, Henk van Ulsen. En onze eigen  Monday Singers debuteerden in het Dorpshuis. Gelukkig zijn er stapels fotoalbums van initiatiefneemster Loes Turk bewaard gebleven om uit te putten.

Ook de Duivendrechtse laan, de huidige Rijksstraatweg, kwam tussen elf en vier uur in beeld. Medewerkers van de SOD gaven met plezier uitleg over de monumentale panden, die voorbij kwamen tijdens de doorlopende voorstelling. Oude en jonge bezoekers leerden veel van elkaar over de historie het zo geliefde lintdorp.

Weinig mensen wisten dat er een wielerbaan in Duivendrecht gevestigd was.

22 juli 1934 werd in de gemeente Ouder-Amstel een wielerbaan van N.V. Veka geopend door burgemeester Straman van Ouder-Amstel  en op 14 september 2019 opende de huidige burgemeester van Ouder-Amstel Joyce Langenacker Openmonumentendag 2019 met als thema PLEKKEN VAN PLEZIER.  Zij sprak de bezoekers toe, voorafgaande aan de eerste van twee lezingen van Duivendrechter Erik Wiersma. De  opa van Erik was wielerrenner. En  Erik maakte de bezoekers van zijn presentatie met duidelijke afbeeldingen deelgenoot van alles wat hij in de loop der tijd te weten is gekomen over de oude Vekawielerbaan, die van 1934-1940 aan het einde van de Berkenstraat in Duivendrecht gelegen was. Twee bezoekers,  uit Betondorp en de Molenkade, hebben het unieke verhaal van Erik Wiersma nog aangevuld met de herinneringen uit hun jeugd. De drommen toeschouwers te voet en op de fiets, de wielerwedstrijden om het vette varken en de uiteindelijke sloop van de baan; dat  was ze goed bijgebleven.