• Dick Backer is druk bezig met zijn volgende boek.

    Naomi Heidinga

Een echte Ouderkerker?

Naomi Heidinga

Dick Backer is bekend van de boekjes 'Je bent een echte Ouderkerker als..' Inmiddels zijn in de serie drie boekjes verschenen, plus een editie voor Duivendrecht. Richard Leurs vraagt zich af hoe hoe hij zulke leuke boekjes kan samenstellen.

Heb je altijd schrijver willen worden?

"Op de middelbare school schreef ik stukjes voor de Amstelgids. Na mijn eindexamen heb ik me aangemeld bij de School voor Journalistiek in Utrecht. Jammer genoeg werd ik uitgeloot. Ik moest een andere richting kiezen. Ik ging in militaire dienst, kwam terecht in de horeca, maar dat was niets voor mij. Vervolgens kreeg ik een baan in de sportmarketing en nu zit ik in de LED-business. Het schrijven en samenstellen van boeken doe ik als hobby ernaast."

Het begon met een boekje over je vader?

"Mijn vader, Cor Backer, is bekend in het dorp als succesvol amateursporter. Hij was wielrenner bij ASC Olympia in de jaren 1948-1954 en schaatser van 1943 tot 1955. Daarnaast is hij erelid van voetbalvereniging sv Ouderkerk. Het eerste boekje over mijn vader heb ik gemaakt toen hij tachtig werd. Ik nam me voor om dat elke vijf jaar te doen. Op zijn 85ste verjaardag had ik echter geen boek. Zo'n twee jaar later was het boek er wel. Ditmaal een bundeling van verhalen over mijn vader door familie en (sport) vrienden. Het zijn prachtige, grappige en bijzondere achtergrondverhalen uit het leven van een sporter pur sang. In het boek komen topsporters als Evert van Benthem, Gert Jakobs en Frans Boon aan het woord. Tevens wordt ingegaan op de roots van mijn vader, de oorlog en zijn maatschappelijke carrière. Ik heb het boek op vrijdag 3 mei 2013 tijdens een feest in de kantine van SV Ouderkerk aan mijn vader overhandigd waar hij ook koninklijk werd onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau ."

Hoe is het idee voor de boekjes over Ouderkerk ontstaan?

"Op Facebook is een rubriek van Richard Samsom met historische foto's van Ouderkerk met herinneringen. Daar kwamen allerlei reacties op. Het leek me leuk om deze herinneringen van echte Ouderkerkers te bundelen. De eerste editie kwam in 2014 uit; in 2015 en 2017 volgden nummer twee en drie. In 2016 heb ik een boekje samengesteld over Duivendrecht. Leuk om te doen, vanwege mijn achtergrond. Ik ben geboren in Duivendrecht en heb er tot mijn veertiende gewoond. Het boek heb ik opgedragen aan mijn moeder en oma, Leny Backer-de Heij en Dien de Heij."

Wanneer verschijnt het volgende boek?

"Hopelijk eind november. Ditmaal stel ik een boek samen over Ouderkerkers die aan de Elfstedentocht hebben meegedaan, waaronder mijn vader. In het boek komen ook deelnemers uit Nes, de Zwarte Kat en Amstelveen aan bod. Ik richt me niet alleen op deelnemers, maar ook op verhalen eromheen."

Welke verhalen springen eruit?

"Harrie Brunnmayer, een Ouderkerker, is vijf keer gestart, waarvan eenmaal in de wedstrijd. Jacques Droog naaide zemen lappen aan de binnenkant van zijn jas, tegen de kou. Die jas heeft hij nog steeds. Goede sportkleding had je toen nog niet. Bijzonder is ook het verhaal van politieagent Jan-Pieter Koopmans uit Amstelveen, die tijdens de tocht in 1986 Willem Alexander moest beveiligen."

Hoe kom je aan de informatie?

"Ik zoek mensen via internet, bijvoorbeeld met Facebook of Linkedin. Stuur mails naar mensen, zoek in telefoongidsen en pluis stambomen na. Als ik alleen een adres heb, bel ik aan om te kijken of mensen er nog steeds wonen. Ook ben ik naar het archief van de Elfstedentocht in Leeuwarden en het Schaatsmuseum in Hindeloopen geweest. Ik ben zo enthousiast dat het boek te dik dreigt te worden, dus vanaf nu ga ik schrijven met de handrem erop."

Kan je iedereen vinden?

"Nee, daarom hoop ik dat lezers me kunnen helpen. Ik ben nog op zoek naar familie van Christiaan Rudolf Jurrjens. Hij was getrouwd met Helena Kilkens, ze woonden op de Amsteldijk Noord 103. Jurrjens reed de Elfstedentocht in 1941 en -42. Ook ben ik op zoek naar familie van Piet Prins. Hij reed in 1954 de toertocht. Mensen kunnen me mailen via dickbacker@gmail.com."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

Marcel en Erwin van Wieringen, bekend van het KEK Bier en de Banq. Ik wil vragen: Hoe lukt het jullie om al die uiteenlopende activiteiten goed te managen en ook nog quality time over te houden?