• Winnares Ediah en wethouder Marian van der Weele.

    Naomi Heidinga

Ediah wint tekenwedstrijd rond tentoonstelling City Portraits

OUDERKERK Ediah Apolloni heeft de tekenwedstrijd rondom tentoonstelling City Portraits van Nissim Men gewonnen. Uit dertig inzendingen koos Men tien tekeningen uit. Deze waren van 2 tot en met 11 april te zien in het raadhuis, net als een aantal kunstwerken van Men. Volgens de kunstenaar sprong de tekening van Ediah eruit, hij vond het een bijzonder mooi werk.

DE prijsuitreiking vond op 11 april plaats. De hal van het gemeentehuis stond vol met ouders en kinderen. Op tafel staan bakjes met spekjes, dropsleutels en zoute stengels. Dit is een bijzonder feestje. Vandaag worden de prijswinnaars van de tekenwedstrijd bekendgemaakt. De tekentalenten kunnen niet wachten. Na een rondje langs de tekeningen, kunnen ze hun nieuwsgierigheid niet bedwingen. Op een statafel ligt een aantal cadeautjes: zouden de namen van de winnaars erop staan? Helaas, daar valt niets uit af te leiden. Er zit niets anders op dan te wachten.

Het plechtige moment begint met een speech van wethouder Marian van der Weele. Kinderen uit groep 5 tot en met 8 van de Ouderkerkse basisscholen en de BSO konden meedoen aan de tekenwedstrijd. Dat leverde zo'n dertig inzendingen op. Dan is het woord aan de kunstenaar, Nissim Men. De kunstenaar maakt geen gewone stadsgezichten. Hij combineert verschillende foto's, samen met historische elementen, tot een nieuw beeld. "Dat verruimt de blik, zet mensen aan het denken."

Hij heeft werken uitgekozen die het meest lijken op zijn foto van Ouderkerk. Daarbij heeft hij gekeken naar de kleuren en compositie. Ediahs tekening sprak hem het meest aan, maar ook voor de andere deelnemers zijn er complimenten en een cadeautje. De winnares glundert van trots. Ze houdt van tekenen en schilderen. Met deze tekening was ze zo'n twee dagen bezig. "Ik mocht van mijn vader één keer tot elf uur 's avonds opblijven, om mijn tekening af te maken." Later wil ze kunstenares worden, of, als dat niet lukt: ontwerper of architect. "Want dan ben je toch met tekenen bezig."