• Ouder-Amstel.nl
  • Ouder-Amstel.nl
  • Ouder-Amstel.nl
  • Ouder-Amstel.nl
  • Ouder-Amstel.nl

Duurzaam koken met groep 6 van de Jan Hekmanschool

OUDERKERK De keuken van de Jan Hekmanschool ruikt naar paprika, basilicum en sinaasappel. Vandaag koken de leerlingen uit groep 6 samen met 'de Krat' Penne met zoetzure paprika. Allemaal dankzij een initiatief van de vader van Yannick, Martijn Roelandse.

DE KRAT Al vijf jaar eten zij thuis met veel plezier 'uit de krat'. Vader Martijn regelde daarom dat 'de Krat' op school komt koken. De Krat levert duurzame maaltijdboxen in Nederland. Yannick hoopt dat zijn klasgenoten ook uit de krat gaan eten want 'het is lekker, gezond en ook nog eens goed voor de wereld'.
Voordat er gekookt gaat worden, maken de leerlingen van de Jan Hekmanschool kennis met meiraapjes, zilte spinazie uit Zeeland, venkel en koolrabi. Allemaal oer-Hollandse, vergeten groenten die verrassend lekker zijn. Ook al heeft iedereen natuurlijk zijn of haar eigen favoriet (want smaak is nu eenmaal persoonlijk). Yannick is dol op spinazie en roodlof.

KOOKLOKAAL In het kooklokaal wordt er druk gesneden, geperst en geplukt. 'De Krat' heeft de groentes meegenomen. Martijn en de andere hulpouders zijn vanochtend met hun pannen en de overige ingrediënten naar school gekomen en helpen nu mee met koken.
Ook Marian van der Weele, wethouder onderwijs, en Axel Boomgaars, wethouder duurzaamheid, zijn van de partij en steken de handen uit de mouwen in de keuken. Eén van de leerlingen vertelt dat ze thuis ook vaak kookt. Haar moeder helpt haar alleen met de mixer en de oven, de rest doet ze zelf.

RESTAURANTWAARDIG Juf José zorgt met haar groep 6 ervoor dat het klaslokaal er restaurantwaardig uitziet. Voor juf José is samen eten een gezellige afsluiting van het jaar. Dit initiatief maakt haar leerlingen bewuster waar hun groenten en fruit vandaan komen; niet uit de supermarkt maar van het land. Het eten is klaar. De borden zijn leeg. Samen duurzaam koken was een succes.

Marian van der Weele en Axel Boomgaars: "Wat een leuk initiatief, nieuwe (vergeten) groenten leren kennen, enthousiasme en teamwork in de keuken en lekker eten. Volgend jaar schuiven we graag weer aan."