• pr

Duivendrechters zijn nog lang niet uitgepraat

DUIVENDRECHT Stichting Oud-Duivendrecht bestaat in 2018 twintig jaar. Daar blikte maandagmorgen vroeg voorzitter Jo Blom uitgebreid op terug.

"Wat is er niet allemaal gebeurd; een geschiedenis op zich zo stelde hij, waarna hij applaus kreeg. "Dat applausje telt voor álle mensen die zich 20 jaar lang ingezet hebben om het historische en landelijk karakter van ons dorp te beschermen."
"Het begon allemaal met de twee laatste boerderijen bij de kerk die, nadat zoveel markante gebouwen in het van oorsprong agrarische dorp 'geamoveerd' waren, op het nippertje van de sloop gered werden. En die in 2003 het predicaat Rijksmonument kregen!"

"Alle verhalen van oud- Duivendrechters, die daarop losbarstten, werden opgetekend in 25 nummers van Oud-Duivendrechtse Saecken. Iedereen kon lezen hoe er in Duivendrecht gewoond, geleefd en gewerkt werd. En hoe er daarnaast plaats was voor sport en plezier!"

De SOD organiseert samen met de beide kerken en betrokken inwoners elk jaar een Open Monumenten Dag. En realiseerde een wandelbordjesroute inclusief routeboekjes voor wandelaars en fietsers. De vele diavoorstellingen over het verleden van Duivendrecht genoten grote belangstelling. Ook in Amsterdam en de regio. Voor geïnteresseerden kwam er De Waaier in de bibliotheek op het Dorpspleinplein, met regelmatig het laatste 'oude' nieuws over de geschiedenis. Alle verhalen, foto's en afbeeldingen van het oude dorp krijgen sinds 2010 een plek op de website duivendrechtdestijds.nl."

"En er komen wekelijks nog meer verhalen en plaatjes bij de SOD binnen: Oud- Duivendrechters zijn nog lang niet uitverteld."

"De historische vereniging Wolfgerus van Aemstel zette een prachtige website op historischamstelland.nl/ontdekken/monumenten-ouder-amstel en daar heeft de SOD met genoegen aan meegewerkt. Bestuursleden van de SOD maken deel uit van de Werkgroep Erfgoed van de Stichting Cultuurplatform Ouder-Amstel. De laatste jaren hebben zij - door zich vooraf uitgebreid te informeren - gemeentelijke monumenten helpen selecteren."

"De Stichting Oud-Duivendrecht is een platform van, vóór en dóór de ( oud-) Duivendrechters zélf! Dank zij het enthousiasme, het meedenken en de donaties in natura en op de bankrekening kunnen wij onze gezamenlijke doelstellingen blijven verwezenlijken. Zondag 9 september, tijdens de landelijke OMD, vieren wij ons 20-jarig bestaan met tussen 12.00 en 16.00 uur twee lezingen in het Dorpshuis in Duivendrecht. Drs. Edwin Raap presenteert: "De historisch-landschappelijke ontwikkeling van Amstelland, en de omgeving van Duivendrecht in het bijzonder".

Historisch-geograaf Edwin Raap (Haarlem, 1969) is inwoner van Duivendrecht.