• Helmert Woudenberg was één van de gezichtsbepalende acteurs van het Werkteater.

    pr

Duitse bezetting als toneeelstuk

Landverrader
solo gebracht

DUIVENDRECHT In het kader van 25 jaar 4 mei Comité Duivendrecht biedt Stichting Kleinoot een solotoneelvoorstelling door Helmert Woudenberg op zondagmiddag 22 april om 15.00 uur in De Kleine Kerk, Rijksstraatweg 129 te Duivendrecht. De entree bedraagt 15 euro.

FAMILIEGESCHIEDENIS Helmert Woudenberg speelt zijn grootvader Hendrik Jan, die tijdens de bezetting door de Duitsers werd benoemd tot leider van het Nederlandse Arbeidsfront. ‘Landverrader’ gaat over hoe hij als bemiddelaar optrad tussen kopstukken als Rost van Tonningen en Mussert en over zijn levenslange controverse met broer Kees, de socialistische voorman. En we zien hoe Hendrik Jan ten slotte opzij werd gezet door de Duitsers, die met ijzeren hand regeerden vanuit een verdorven, haatdragende politiek. Een politiek die in het Europa van nu de kop weer op lijkt te steken.

“In mijn detentie ben ik er naar aan toe geweest. Gehaat, belasterd, gehoond en verguisd, dreigde ik in het niets te blijven steken. Ik ben er doorgekomen en heb kunnen ervaren dat de smart, de ellende, de hekel, het bloed en de vernedering de mens het vermogen geven zichzelf van alle schijn ontdaan, in alle naaktheid terug te vinden.”

GEZICHTSBEPALEND Helmert Woudenberg was één van de gezichtsbepalende acteurs van het Werkteater, het gezelschap dat in de zeventiger en tachtiger jaren nationaal en internationaal furore maakte met voorstellingen over actuele en controversiële onderwerpen. Daarna maakte hij vele spraakmakende solo-voorstellingen, zoals Fortuin en Landverrader.