• Brouwer van het Schansbier, Erik van Dordrecht, aan het werk.

    Naomi Heidinga
  • De 'jongens van Kek': Erwin en Marcel van Wieringen.

    Naomi Heidinga
  • Openingsfeestje van de Naeckte Brouwers in ANNA op 3 oktober.

    Naomi Heidinga

Drie lokale bierbrouwers

Naomi Heidinga

De Naeckte Brouwers, KEK! en Brouwerij de Schans hebben meer met elkaar gemeen dan alleen een passie voor bier. Ze zijn allemaal als hobbybrouwer begonnen. En alle drie hebben ze de beschikking over een bijzonder proeflokaal: van voormalige kerk tot een plek aan de lokale ijsbaan.

Bier smaakt nog lekkerder in bijzonder proeflokaal

ANNA De Naeckte Brouwers, gevormd door Michel Lagrand en Ab van der Veen, spannen wat betreft proeflokaal de kroon: ze hebben een onderkomen gevonden in ANNA, de voormalige Annakerk in Amstelveen. In het proeflokaal, waar plek is voor culturele evenementen, zoals optredens, dansavonden en exposities, wordt vanaf nu ook bier gebrouwen en gebotteld. Woensdag 3 oktober vond de officiële opening van de brouwerij plaats. De Naeckte Brouwers brouwen op twee plekken bier. "Onze brouwerij aan de Weverij blijft bestaan," aldus Lagrand. "De extra capaciteit geeft ons de mogelijkheid om andere projecten aan te gaan, zoals een samenwerking met andere brouwers." Het brouwen in een kerk betekent omgaan met temperatuurwisselingen. Deze temperatuurschommelingen hebben echter geen invloed op het bier. "De ketels worden met behulp van koelvloeistof gekoeld."

HOBBY Het begon in de keuken van Ab, met een bierrecept van zijn oma. Dat bier brouwen ze nog steeds: Zonnegloed. Van bier brouwen met een pan op het fornuis in 1988 tot twee brouwerijen in 2018: de Naeckte Brouwers zijn van hobbybrouwers uitgegroeid tot professionals. Hun bier is inmiddels op tal van plekken verkrijgbaar. Niet alleen op de tap, maar ook in de slijterij en zelfs bij supermarkten in de regio.

GEHEIM De proeftuin van Brouwerij de Schans in Uithoorn is het best bewaarde geheim van het dorp. Wanneer je voor het monumentale pand uit 1781 staat, doet niets vermoeden dat er een prachtige tuin achter schuilgaat. Brouwerij de Schans maakt al sinds 1998 bier. Guus Roijen maakte, met steun van zijn vrouw Jet van Dalfsen, van zijn hobby zijn beroep. Een brouwer die geroemd werd om zijn vakkundigheid: hij werd door kenners tot de beste brouwers van Nederland gerekend. In 2015 overleed hij. Erik van Dordrecht, jarenlang sparringpartner van Roijen, nam het brouwen over. Van Dalfsen staat nog steeds in de slijterij. Roijen heeft de realisatie van hun droom niet meer kunnen meemaken: al vanaf het begin wilden ze naast een brouwerij en slijterij ook horeca. In 2017 kwam die wens in vervulling met de opening van een proeftuin.

DISTILLEERDERIJ Naast een bierbrouwerij, heeft de Schans een distilleerderij. Daar worden onder meer jenevers, whiskey en likeuren gebrouwen. Ook wordt afgekeurd bier gestookt tot bierborrels. "Daarvan kan men de lekkerste borrels maken," aldus Van Dalfsen. In de slijterij worden 450 bieren verkocht, waaronder het Schansbier. In het proeflokaal en bij Bacchus in Aalsmeer zit het bier op de tap. Brouwerij de Schans heeft zo'n zestig recepturen en blijft nieuwe smaken ontwikkelingen. Regelmatig worden er proeverijen georganiseerd. Niet alleen bier, wijn en gedistilleerd kan hierbij worden geproefd, ook zijn er speciale proeverijen met cannabis.

OPA KEK Erwin en Marcel van Wieringen zijn, vergeleken bij de andere brouwers, de New Kids on the Block. In het begin van hun brouwerscarrière hebben de broers onder meer meegekeken bij de Naeckte Brouwers en Guus Roijen. Hun eerste bier brouwden ze met een via internet bestelde starterskit. Dat vonden ze al snel te saai. Ze gingen experimenteren, cursussen volgen en in de bijkeuken van oma beleefden ze hun aha moment: daarmee was het Kek!bier geboren. Kek was de bijnaam van hun opa.

IJSBAAN Opa was jarenlang voorzitter van de lokale schaatsvereniging, de Amstelbocht. Na het lanceren van het Kek!bier in 2015, kregen de brouwers de kans het bier te gaan tappen op een symbolische plek: in het clubhuis van de schaatsvereniging aan de ijsbaan. Gedurende het terrasseizoen doet het clubhuis dienst als Proef-lokaal, waar, naast het Kek!bier, genoten kan worden van diverse streekproducten. Ook werken de broers samen met chef Bart van Oijen en wijnkenner Paul Zekveld in De Banq, een restaurant in Ouderkerk.

TIJDELIJK Het Proef-Lokaal en de BANQ zijn beide tijdelijk. Daarom zijn de broers naarstig op zoek naar een vaste plek. "In Ouderkerk hoort een brouwpub of proeftuin thuis. Een plek met verschillende functionaliteiten zoals brouwen, borrelen en een bed & breakfast, samen met kunst en cultuur. Maar helaas liggen de plekken hier in het centrum niet voor het oprapen. Wij willen er alles aan doen om dit, liefst op zo kort mogelijke termijn, te realiseren."