• De BANQ-ontruiming: zoals bij elke verhuizing is het zoeken waar alles heen moet.

    Naomi Heidinga

Doek valt voor de BANQ

OUDERKERK 'Banqie bedankt' klonk het zaterdag 28 juni luidkeels, tijdens het afscheidsfeest van de BANQ. Na een week feestvieren is het uit met de pret: het restaurant is na ruim twee jaar gesloten, het huurcontract is ten einde. Het team van de BANQ heeft er vrede mee, al is het ook jammer. "We hadden nog zoveel ideeën," aldus Marcel van Wieringen. Wellicht krijgen de Banqiers de kans om deze elders te realiseren.

Naomi Heidinga

Een aantal dagen na de Big BANQ - de knallende afscheidsweek – ziet het er in het restaurant uit alsof er iets is ontploft. Meubels staan opgestapeld, platen van het systeemplafond zijn verschoven, dozen staan verspreid op de grond. In de hoek staat een plant te hopen dat ie niet wordt vergeten, aan de muur hangt nog een tapijtkunstwerkje uit de jaren zeventig te pronken. "Niet de meest fotogenieke situatie," aldus Paul Zekveld, samen met chefkok Bart van Oijen eigenaar van de BANQ. De dinsdag na de feestweek zijn ze begonnen met het leeghalen van het pand. "Ongelofelijk hoeveel spullen je kunt verzamelen," verzucht Bart van Oijen. Zoals met elke verhuizing is het zoeken waar alles heen moet. "We hebben tot maandag 15 juli de tijd om het leeg te maken, dan vindt de na-inspectie plaats. Maar hopelijk zijn we volgende week al klaar."

Met het vertrek van de BANQ is het Rabobankpand nagenoeg leeg, alleen de boekhandel is over. Dat betekent opnieuw een periode van leegstand, waarvan onbekend is hoelang deze zal duren. De plannen voor het gebouw en de inrichting van 't Kampje zijn nog niet rond.

FANS Duidelijk is wel dat met de BANQ een stuk levendigheid verdwijnt. In relatief korte tijd heeft het grand-café een grote schare fans opgebouwd. Niet voor niets werd het ook de huiskamer van Ouderkerk genoemd. Dat heeft het team mede te danken aan de activiteiten die het organiseerde voor het dorp. Oude tradities werden nieuw leven ingeblazen: het Ouderkerks Jeu-de-Bouleskampioenschap werd bijvoorbeeld terug naar 't Kampje gehaald. Ook kwamen er nieuwe tradities bij, zoals een openluchtbioscoop.

Stoppen op het hoogtepunt is niet iedereen gegeven. "Waren we doorgegaan en een aantal jaar later gestopt, dan was het afscheid misschien minder memorabel," aldus Zekveld. Bovendien moest dan een aantal investeringen worden gedaan. Niet alleen het gebouw loopt op z'n laatste benen, ook apparatuur moest worden vervangen.

Twee jaar geleden, toen Zekveld en Van Oijen begonnen, was het een sprong in het diepe. "We moesten alles uitvinden." Zo'n 2,5 jaar later kunnen ze met trots terugkijken. "Ons succes toont aan dat een zaak hier wel werkt. Het scheelt dat mensen het ons ook gunden. Als de mensen je kennen en je levert goed werk, dan kom je hier een heel eind." Desondanks is hij blij dat hij het even wat rustiger aan kan doen. "Als ik van tevoren had geweten hoeveel tijd en energie het zou kosten, was ik er waarschijnlijk niet aan begonnen." Hij is toe aan meer balans tussen werk en privé en gaat zich richten op zijn wijnhandel. Ook voor Van Oijen is het even uitblazen alvorens een nieuw avontuur aan te gaan. En de gebroeders Van Wieringen zitten vol nieuwe plannen. "Ons droomproject is een Ouderkerkse brouwpub, waarin we het ambacht van het brouwen kunnen laten zien, met een bijpassende menukaart en entertainment in de vorm van bijvoorbeeld een theatertje. We willen weer de huiskamer worden voor jong en oud," aldus Marcel van Wieringen.