• Naomi Heidinga

Deze week Isabel Estévez in het Kettinggesprek

In Ouder-Amstel gaan we van start met het kettinggesprek. In het kettinggesprek stellen we een inwoner aan u voor. Deze geeft vervolgens het gesprek door aan een dorpsbewoner en stelt daarbij een vraag. Isabel Estévez heeft sinds april 2017 haar eigen winkel in het voormalige Rabobankpand: StudioBELS.

Een eigen winkel, is dat altijd je wens geweest?

Ja, daar heb ik twintig jaar van gedroomd. Veel mensen kennen me in het dorp als juf Isabel van de Jan Hekmanschool, waar ik tot 2010 heb gewerkt. Daarna heb ik in het bedrijfsleven twee andere functies vervuld. Al die jaren wilde ik echter graag een eigen winkel beginnen. Tijdens avondjes met vriendinnen had ik het er vaak over, maar ik durfde de stap niet te zetten. In november vorig jaar begon ik er serieus over na te denken. Na diverse gesprekken besloot ik een webwinkel in fashion en lifestyle te beginnen. Ik sprak op een feestje met een kennis over mijn plannen. Hij wees me terecht: het gaat je niet om de handel, maar meer om het sociale aspect, stelde hij. 'Het adviseren en helpen van klanten, volgens mij vind je dat leuk,' zei hij. 'Dan is een webwinkel geen goed idee, maar moet je een fysieke winkel beginnen.' Het zette me aan het denken. In eerste instantie was ik een beetje boos, ik had immers net de knoop doorgehakt voor een webwinkel. Maar hij had wel gelijk. Uiteindelijk heeft dat de doorslag gegeven. Eind december besloot ik om ervoor te gaan."

Hoe heb je dat aangepakt?

"Na het opstellen van mijn businessplan, ben ik naar de eigenaar van het voormalige Rabobankpand gestapt. Hij zou wellicht nog ruimte hebben voor een winkel. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Het feit dat het om een tijdelijke ruimte zou gaan, stelde me gerust. Als het niets zou worden, zat ik er niet aan vast. Vanaf dat moment was het hard werken. Toen de overeenkomst was getekend, moest ik de winkel in orde gaan maken, van de keuze van het assortiment tot de winkelinrichting. Ik heb helemaal geen achtergrond in de retail, dus ik moest alles zelf uitvinden. Dat maakte het extra spannend! Dankzij hard werken en de hulp van familie, vrienden en buren kon de winkel in april al open."

Wat voor spullen verkoop je?

"Het plan was om vooral cadeautjes te gaan verkopen en een deel kleding. Het aandeel kleding is iets groter geworden dan aanvankelijk gepland. De combinatie van lifestyle, kleding en cadeautjes wordt door mijn klantenkring erg gewaardeerd. Wat betreft de keuze voor producten geldt: ik verkoop alleen wat ik mooi vind en dat blijkt gelukkig aan te slaan. De reacties op de winkel zijn zeer positief."

Hoe gaan de zaken?

"Het gaat boven verwachting goed, al is het nog een beetje vroeg om echt de balans op te kunnen maken. Je moet eigenlijk eerst een jaar draaien, voor je kunt bepalen of het een succes is of niet. De periode na de eerste maanden vond ik het spannendst. In de eerste maand komen vrienden, familie en kennissen langs, die wellicht uit sympathie wat kopen. Op een gegeven moment is iedereen echter wel zo'n beetje langs geweest. Dan moet blijken of mensen je winkel wat vinden. Gelukkig zie ik klanten vaak terug in de winkel."

Bevalt het werken in een winkel?

"Ik vind het nog leuker dan verwacht. Tijdens het tandenpoetsen 's avonds heb ik al weer zin om de volgende dag in de winkel te staan. Het kost wel meer tijd dan verwacht. Ik ben meer dan zes dagen in de week aan het werk, vaak 's avonds ook nog. Ik vind het echter zo leuk om klanten blij de winkel uit te zien gaan, dat is het me waard."

Wie nodig je uit voor het volgende kettinggesprek?

Voor het volgende gesprek draagt Isabel Bas Filippini voor, eigenaar van het pand waarin haar winkel is gevestigd. "Hij is een hardwerkende man, die vol initiatieven zit. Ik weet dat hij naast het ondernemen een spirituele kant bezit. Ik wil hem graag vragen hoe hij beide combineert."