• Naomi Heidinga
  • Naomi Heidinga
  • Naomi Heidinga
  • Naomi Heidinga
  • Naomi Heidinga
  • Naomi Heidinga

Dames in het nieuw

OUDERKERK Alle meiden- en dameselftallen van SV Ouderkerk hebben een nieuw tenue gekregen. Het gaat om voetbalkleding die speciaal voor vrouwen is gemaakt. Daardoor hoeven de dames niet langer in het mannentenue te voetballen. "Dit laat zien dat de club de dames serieus neemt," aldus Sascha van der Laak. Ze zit in een werkgroep die het vrouwen- en meisjesvoetbal moet promoten.

Naomi Heidinga

Het is zondagmiddag afzien voor de dames en meisjes. Natuurlijk is het leuk om het nieuwetenue voor het eerst te kunnen dragen. Maar dan het liefst met een zonnetje en zomerse temperaturen. In slechts een T-shirtje, broek en sokken staan de dames rond de middenstip opgesteld. Er worden toespraken gehouden, foto's gemaakt. Het kan ze niet snel genoeg gaan, ze hebben kippenvel op armen en benen.

"We zijn de eerste amateurclub die de vrouwen volledig in het nieuw steekt," aldus Sascha. "De kleding is speciaal voor voetbalsters ontworpen. Het gaat om kleding van het merk Liona. Drijvende kracht achter Liona is Leonne Stentler. Ze is zelf voetbalster geweest, heeft gespeeld voor het Nederlands Elftal en Ajax. Samen met haar oude maatjes heeft ze kritisch gekeken naar de bestaande kleding. Dat heeft tot een nieuw ontwerp geleid." De nieuwe tenues zijn mogelijk dankzij een nieuwe sponsor voor de meisjes- en dameselftallen: Houthoff advocaten.

"SV Ouderkerk viert dit jaar het 25-jarig jubileum van het vrouwenvoetbal. Jarenlang werden de meisjes- en damesafdeling niet serieus genomen. Zij speelden steevast op de achterste velden. Er werd geen betaalde trainer ingehuurd voor het eerste. Daar komt langzamerhand verandering in. Terwijl de ledenaantallen bij de jongens en heren dalen, komen er steeds meer meiden bij. Meisjesvoetbal biedt kansen voor de club. Dat wordt eindelijk onderkend. Daarom is een werkgroep opgericht die het meisjesvoetbal moet promoten."

"Reclame maken voor voetbal, dat is de club niet gewend. Jongens komen toch wel. Meisjes en vrouwen moet je laten zien dat voetbal ook tot de mogelijkheden behoort. Voetbal is meestal niet de eerste sport waar meisjes en ouders aan denken. Omdat het een mannensport is, of omdat ze het gevaarlijk vinden. Maar vrouwenvoetbal is heel anders. Dat heeft iedereen kunnen zien op het EK. Ik vind het raar dat zoveel meisjes elders gaan hockeyen, waarbij ze in het donker moeten fietsen langs een boerenweg, terwijl ze hier in het dorp ook lekker kunnen sporten."

Voor de meiden zelf is het zondag nog even wennen, die nieuwe kleding. Bibi, Kailey, Zoë en Sanne van team MO 17-1 zijn niet geheel overtuigd. "De kleuren zijn anders," aldus Bibi. "Ze zijn veel lichter dan het tenue van de mannen." Ook over het slidingbroekje zijn de dames niet tevreden. Dat zit te los. Gelukkig zijn ze over het shirtje wel te spreken. Daar zit veel meer vorm in dan de herenshirts die ze tot voor kort droegen.

Bibi en Kailey zitten inmiddels al tien jaar op voetbal. Ze merken dat de club meer aandacht krijgt voor vrouwen. Al zijn er toch nog wel wat verschillen, wat betreft de behandeling. Jongens spelen bijvoorbeeld vaker op het hoofdveld dan de meiden. Juist wat betreft dit soort verschillen hebben ze hun twijfels over het nieuwe tenue. "Zo worden de dames meer van de heren gescheiden."

Gevraagd naar hun voetbalhelden valt op dat de vrouwensport nog wat aan populariteit moet winnen. Naast Lieke Martens worden vooral mannen genoemd. Volgens de dames heeft dat te maken met het kwaliteitsverschil tussen het dames- en herenvoetbal. Niet vreemd als je kijkt naar welke achterstand moet worden weggewerkt. Er is dus nog flink wat werk aan de winkel!