• pr

Campagne tegen overlast door wielrenners. We zijn er nog niet…

Afgelopen voorjaar is een campagne gevoerd om de overlast door de vele wielrenners die in het dorp voor gevaarlijke situaties zorgen terug te dringen. De VVD in Ouder-Amstel wil dat het niet bij een eenmalige actie blijft en heeft vragen gesteld over het vervolg hierop. De wethouder heeft toegezegd de campagne te evalueren en met aanvullende maatregelen te komen.

Lekker buiten zijn in het mooi Amstelland en ondertussen lekker sporten. Wielrennen in de regio wordt logischerwijs steeds populairder. Maar, het plezier van de één is soms de last van een ander. In Ouderkerk zijn regelmatig groepjes wielrenners te zien die op hoge snelheid door het dorp jagen of rotondes afsnijden. Met (bijna) aanrijdingen met andere weggebruikers tot gevolg. "Vooral in het weekend is het in en rond het dorp erg druk met wielrenners. Ze komen van alle kanten om even een rondje Ronde Hoep te doen" vertelt Fred Rienstra, raadslid voor de VVD. "De meeste wielrenners houden gelukkig rekening met andere weggebruikers. Het is helaas een klein groepje fanatiekelingen die voor de gevaarlijke situaties zorgt en het daardoor ook voor de rest verpest."

Eind mei heeft de wethouder Rineke Korrel in samenwerking met de Vervoersregio Amsterdam een bewustwordingscampagne uitgevoerd onder de aansprekende naam 'Aardig op weg'. "Tijdens deze campagne zijn veel wielrenners door de politie aangesproken. Ook hingen in het dorp affiches en spandoeken met de oproep je aan de verkeersregels te houden" vervolgt Fred. "Wij vinden het een goed initiatief van de wethouder en dat bleek ook wel uit de positieve reacties van wielrenners en bewoners. Maar we zijn er nog niet! De campagne was van korte duur en daarom hebben we de wethouder gevraagd wat zij gaat doen om voor een blijvend effect te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van borden bij de ingang van het dorp (bijv. met daarop de 'gedragscode racefiets' van de NTFU). Daarnaast heb ik contact opgenomen met Strava (een app om sportprestaties met elkaar te vergelijken en een ranglijst te maken) om te kijken of we de straten in het centrum van het dorp en bij de woonboten langs de Ronde Hoep Oost kunnen uitsluiten voor vergelijking van prestaties. Daardoor zouden er minder prikkels zijn om door het dorp te gaan racen."

In antwoord op de vragen van de VVD heeft de wethouder toegezegd binnenkort de campagne te evalueren en over een vervolg na te denken. Verder is plaatsing van een extra bord gepland bij de Amstelbrug en gaat ze met gemeente Amstelveen overleggen voor borden op de aanrijroute naar Ouderkerk. Aardig op weg dus!