• Pauline Blom (links) en Marjon van Riet

    Naomi Heidinga

Brei- en haakcafé in Bindelwijk

OUDERKERK Vanaf maandag 16 april kunnen belangstellenden wekelijks tussen 20 en 22 uur aanschuiven bij het brei- en haakcafé in sporthal Bindelwijk. Voor deelname hoeft niet betaald te worden, de handwerkers moeten wel hun eigen brei- en haakspullen meenemen. "Mensen gaan aan de slag met hun eigen brei- of haakwerk," aldus initiatiefnemer Marjon van Riet. "Het gaat om het gezellig samen zijn."

Naomi Heidinga

De laatste tijd gebeurde er niet zoveel in Ouderkerk, vond Marjon. "Er kwamen weinig nieuwe clubjes bij. In de krant zag ik een stukje over een haak- en breicafé in Duivendrecht. Dat vindt elke donderdag plaats. Ik was van plan daar eens te kijken, maar het kwam er telkens niet van. Toen bedacht ik: waarom organiseer ik het niet zelf?"

"Via de Facebookpagina Ouderkerkonderonsje heb ik de interesse van Ouderkerkers gepeild. Daarnaast moest ik op zoek naar een locatie voor het café. Pauline Blom van sportcafé De Bullen in Bindelwijk reageerde op mijn oproep. Ik kende haar niet, maar ze was heel enthousiast. Daarop heb ik een Facebookpagina aangemaakt voor het café. 26 mensen hebben zich voor de pagina aangemeld. Dat betekent natuurlijk niet dat al die mensen naar het café zullen komen, maar interesse is er zeker."

Uit een poll onder leden van de pagina kwam maandag als meest geschikte dag naar voren. "We gaan het gewoon proberen. Het café is nu natuurlijk nog niet zo bekend, we moeten het ook hebben van mond-op-mondreclame. Dat gaat vanzelf in het dorp." Pauline Blom ziet het helemaal voor zich. "Ik vind het wel gezellig, dat getik van de breinaalden. Het is goed dat iets voor vrouwen wordt georganiseerd. Naast gezelligheid, is het voor mij als ondernemer interessant omdat ik de deelnemers kan voorzien van koffie, thee, wijn en iets lekkers."

In tegenstelling tot Marjon is Paulien niet van het handwerken. "Ik werd vroeger al boos van het breien. Ik ben meer van het schilderen en schrijven." Voor Marjon werkt het breien en haken ontspannend. "Je kunt er makkelijk iets naast doen, zoals televisie kijken." Ze haakt van alles, van poppen tot een vest. "Patronen vind ik op internet, of ik krijg ze van iemand cadeau. Ook koop ik regelmatig pakketten, bijvoorbeeld voor de poppen. Daar zitten alle benodigdheden al in. Met een pop ben ik zo'n twee weken bezig." Ze haakt niet in opdracht. "Dan moet ik keer op keer hetzelfde maken. Dat vind ik niet leuk." Wel geeft ze regelmatig werkjes weg. "Zoals laatst voor de babyshower van mijn nichtje."

Het handwerken doet Marjon al vanaf de lagere school. "Maar daarnaast doe ik ook andere dingen. Ik ben heel creatief." In het verleden had ze een hobbywinkeltje aan huis.

Met het opzetten van het brei- en haakcafé is het niet de bedoeling dat Marjon de leiding krijgt over de groep handwerkers. "We doen het met z'n allen. Ik ben niet iemand die het breien en haken goed aan anderen kan leren. Maar we kunnen elkaar wel helpen." Aanmelden voor de brei- en haakclub kan via marjon.vanriet@gmail.com. "Mensen kunnen maandag ook langskomen, iedereen is welkom!"