• Pixabay

Boek over historie Joodse inwoners Ouder-Amstel in de maak

OUDER-AMSTEL Ruud P. Siekerman is bezig met een boek over Joodse inwoners van Ouder-Amstel in de de periode van 1900 tot 1950. Het boek verschijnt in het najaar en wordt uitgegeven door de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel uit Ouder-Amstel.

Ruud P. Siekerman is historicus en redacteur van Speuren en Ontdekken, het Historisch Nieuwsblad van Ouder-Amstel

De geschiedenis van de Joodse inwoners van Ouder-Amstel (Duivendrecht-Ouderkerk-Waver) is nog niet eerder geschreven. Zij woonden al eeuwen in Ouder-Amstel. In de jaren dertig kwamen veel Joodse vluchtelingen uit Duitsland in Duivendrecht wonen en werken. Joodse inwoners werden in de oorlog gedwongen naar Amsterdam te verhuizen. Sommigen vonden op verschillende plekken in de gemeente onderdak. Slechts enkelen overleefden de oorlog en keerden terug. Uit de beschrijving komt een indrukwekkend beeld naar voren van het verschrikkelijke lot dat deze inwoners van Ouder-Amstel heeft getroffen.

Burgemeester Joyce Langenacker van Ouder-Amstel schrijft het voorwoord. Het boek begint met een Inleiding en verantwoording van de auteur en is ingedeeld in drie fasen: 1. 1900 - mei 1940 2. de oorlogsjaren 1940-1945 3. mei 1945 tot 1950. De uitvoering: Formaat 24 hoog x 17 breed, gebonden met harde omslag, ca. 300 pagina's, veel afbeeldingen in kleur, waaronder unieke onbekende portretfoto's, straten en woningen, krantenberichten, enz. Veel woningen zijn speciaal voor deze uitgave gefotografeerd.

De uitgave komt mede tot stand met subsidie van de gemeente Ouder-Amstel, de Rabobank Coöperatiefonds, de Stichting Aemstellant. Prijs: leden Historische Vereniging 15 euro, niet-leden tot 1 januari 2020 22.50 euro, daarna 29,90 euro (excl. eventuele verzendkosten). Bestellen kan nu al via wolfaems@xs4all.nl onder vermelding van naam, adres en aantal exemplaren en eventueel lidmaatschap van de vereniging.