• Archief Stichting Oud Duivendrecht

Bezoek de monumenten op OMD

DUIVENDRECHT Open Monumentendag vindt op zaterdag 9 september plaats in Duivendrecht. Stichting Oud-Duivendrecht heeft een mooi programma samengesteld. Nieuw dit jaar is de 'koek en zopie' bij de Winkelneringshuisjes aan de Rijksstraatweg.

Koek-en-zopie' met uitzicht op weitjespark. Aan de Rijksstraatweg 96-94-92-90. Dit rijtje winkels uit het begin van de 20e eeuw geeft een goed beeld van het vroegere dorpsgezicht van Duivendrecht. Destijds waren het vier woningen waarin zich tevens winkel- en bedrijfsruimtes bevonden. De lokale bevolking kon er een tabakszaak vinden op de rechterhoek met erboven een schoenmakerij; in de linkerhoek een rijwielhandel, later een manufacturenwinkel en een groenteboer. Hier woonden eens grote gezinnen. Na het dempen van de sloten voor de huisjes en de verbreding van de Rijksstraatweg vond de omnummering plaats naar Rijksstraatweg 222-216. De oude winkelneringshuisjes bestaan nog en zijn nu twee woonhuizen, die rond 2000 grondig verbouwd en intern gemoderniseerd zijn. Iedereen is op 9 september welkom aan de Rijksstraatweg 216 tussen 12.00 uur en 15.00 uur voor koek en zopie.

Maar er is deze dag nog veel meer te beleven. Om 10.30 uur openen de wethouders Jacqueline de Maa en Marian van der Weele de expositie 'Rijksstraatweg in the Picture' in het Dorpshuis van Duivendrecht. Deze tentoonstelling van Stichting Oud-Duivendrecht is op deze dag te bewonderen tussen 10.30 uur en 16.00 uur. De week daarna is de expositie te zien tijdens de openingstijden van het Dorpshuis.

ussen 10.30 uur en 16.00 uur is de Sint Urbanuskerk geopend. De kerk is te vinden aan de Rijksstraatweg 230. Belangstellenden kunnen het interieur bekijken.

WINTERSHOVEN Aan de Rijksstraatweg 226 is boerderij Wintershoven gevestigd. Het Rijksmonument heette tot de restauratie in 2004/2005 'Sophia's hoeve'. De boerderij is van het voerdeeltype en is gebouwd in 1883. Wintershoven is nu in gebruik als woonhuis en atelier. Met een fraaie beeldentuin rondom. Tussen 11.00 en 15.00 uur kan men hier genieten van de expositie "Dieren en Fruit". De tentoonstelling is gebaseerd op de situatie zoals eigenaren Rob en Marianne Wintershoven die aantroffen bij de koop van de hoeve. Met een oud kippenhok en een appelboom. Rob Wintershoven heeft schilderijen gemaakt van kippen, schapen en een stier. Evenals appels. De techniek is zowel olieverf als acrylverf. De werken zijn binnen te zien en ook onder de hooimijt. Bovendien wordt tussen de boerderijen Antoniushoeve (Rijksstraatweg 228) en Wintershoven (Rijksstraatweg 226) een boekenruilkastje geplaatst met als doel: Geef een Boek - Neem een Boek

LEZING In het Dorpshuis aan het Dorpsplein geeft Gebhard Friedl een lezing/presentatie over de stedenbouwkundige en bouwhistorische ontwikkeling van Duivendrecht. Deze lezing/beeldpresentatie is gratis. Eerste presentatie: 11 uur, 2e presentatie: 13.30 uur. Vooraf aanmelden bij de Stichting Oud-Duivendrecht: st.oud-duivendrecht@planet.nl. Duidelijk vermelden met hoeveel personen u komt en welk tijdstip de voorkeur heeft.

Bij alle locaties zijn bordjesrouteboekjes voor de wandel- fietstocht gratis op te halen.