• Gerard van de Vall is kok bij Loetje. In zijn vrije tijd is hij onder meer vrijwilliger bij SV Ouderkerk.

    Naomi Heidinga

Ballen met de 'Vosjes'

Naomi Heidinga

Gerard van de Vall werkt al jaren in de horeca. Op zijn zestiende begon hij bij De Oude Prins, de laatste veertien jaar staat hij in de keuken van Loetje. Naast zijn werk heeft hij een passie voor voetbal, en in het bijzonder voor SV Ouderkerk.

'Het hoeven niet allemaal Johan Cruijffies te worden'

Daar mag hij wekelijks een potje ballen met de allerjongste voetballers: de Vosjes. Ron Blaauw, zelf jeugdleider geweest, vraagt zich af hoe hij zijn werk bij Loetje en het vrijwilligerswerk kan combineren. Ook wil hij weten of Gerard bij de jonge voetballertjes al kan zien of ze talent hebben.

Hoe bevalt het werken bij Loetje?

"Prima, ik werk vier avonden in de week en daarnaast eenmaal overdag. Naast mijn baan blijft er dus voldoende tijd over. Ik mag graag wandelen en fietsen. En ik doe vrijwilligerswerk voor SV Ouderkerk."

Is het bedrijf veranderd in die jaren?

"Toen ik veertien jaar geleden begon bij Loetje, was het veel kleiner. We zaten toen in een ander pand, even verderop. Door het luikje van de keuken kon ik precies zien welke Ouderkerkers er bij ons kwamen eten. We hadden dertig medewerkers, nu werken er duizend binnen de Loetje groep. Er zijn Loetjes in verschillende steden. Eerlijk gezegd vond ik het vroeger leuker, omdat het kleinschaliger en persoonlijker was. Maar ook nu is de sfeer prima. We hebben een leuk team. Loetje is een net bedrijf. Heb je een 38-urig contract, dan werk je ook 38 uur. Overuren worden netjes uitbetaald. Dat is lang niet altijd het geval in de horeca."

Loetje staat bekend om zijn biefstukken. Is dat je lievelingskostje?

"Nee, geef mij maar een gehaktbal met rode kool. Sowieso houd ik van de Hollandse kost. Als kind mocht ik op mijn verjaardag altijd kiezen wat we gingen eten. Ik weet nog dat ik een keer boerenkool met worst wilde eten. Alleen, ik was op een vrijdag jarig en als katholiek gezin aten we op vrijdag geen vlees. Ik moest van mijn ouders aan de pastoor toestemming vragen om worst te eten. Ik weet niet meer of ik toestemming heb gekregen.. "

Wat doe je bij SV Ouderkerk?

"Op zaterdag ga ik een potje ballen met de Vosjes. Dat zijn spelertjes in de leeftijd van 5 tot 7 jaar. Het gaat vooral om het plezier, om kinderen enthousiast te maken voor het spelletje. Het hoeven niet allemaal Johan Cruijffies te worden. Daarom ben ik niet bezig met het aanleren van passeerbewegingen, of hoe vaak ze kunnen overspelen. Het gaat om het balcontact. De kinderen zijn nog erg jong. Voor sommigen komt het te vroeg, die haken na een aantal keer af en komen als ze wat ouder zijn weer terug. Het is vrijblijvend, daarom is het elke zaterdag afwachten hoeveel er komen. Als het slecht weer is, zijn het er minder. Dan draaien hun ouders zich wellicht liever nog een keer om.."

Hoe komen de Vosjes aan hun naam?

"Die hebben ze te danken aan makelaar De Vos. De naam is een jaar of vijftien geleden ontstaan, destijds nog bij NEA. Hij wilde de jeugdige voetballertjes wel sponsoren."

Kun je op zo'n leeftijd al zien of iemand talent heeft?

"Ja, al ben ik daar niet mee bezig. Ik ben niet prestatiegericht, vind ook niet dat je op zulke jonge kinderen al zo'n druk moet leggen. Maar vaak zie je het wel. We hebben bijvoorbeeld een meisje uit Zuidoost. Als ze de bal aanneemt, kijkt ze automatisch al of iemand vrijstaat. Dat zit er gewoon in."

Zijn er Vosjes uitgegroeid tot professionele voetballers?

"Teun Bijleveld, hij speelt bij Ajax 2 en heeft onlangs met zijn team de Jupiler League gewonnen. Het allereerste Vosje, Floris van der Linden, speelt bij Telstar."

Wat betekent de club voor jou?

"De liefde voor de club heb ik van huis uit meegekregen. Ik ben als negenjarige begonnen bij NEA. Mijn vader is bijna zijn hele leven lid geweest van de club, ruim zeventig jaar. Hij is zelfs een jaartje voorzitter geweest. Ik heb jaren in het jeugdbestuur gezeten, ben wedstrijdsecretaris van de senioren geweest en uiteindelijk teruggekeerd bij de jeugd. Nu doe ik alleen nog de Vosjes."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Petra Straver, ze werkt al geruime tijd met ouderen in Theresia Oord. In de zorg zijn al jaren te weinig handjes. Ik wil graag weten hoe ze haar motivatie heeft weten te behouden. En is haar werk veranderd door de modernisering van het tehuis?"