• Fotopersbureau Jan de Wit Jr.

Apparaat stuk? Weggooien is zonde...

Repair Café voorziet in behoefte

OUDERKERK Wat doe je met een broodrooster dat het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Een groep vrijwilligers met begeleiding van Coherente organiseert regelmatig een Repair Café van Ouder-Amstel.

Door repareren te promoten, willen deze mensen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt vrijwilliger Truus Notermans. "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."
Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. "Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot, een cd- speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt."
Truus wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. "Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk."
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Ouder-Amstel.
In Ouderkerk aan de Amstel, Bindelwijk, is het Repair Café elke tweede zaterdag van de maand, van 10.00 uur tot 12.30 uur.
In het Dorpshuis in Duivendrecht kan het Repair Café van start gaan zodra zich voldoende vrijwilligers aanmelden. Interesse? Mail dan naar info@coherente.nl.