• Marian van der Weele met de kinderen van het Peuterklasje.

    Aangeleverd

Amstelschool en Tante Kaatje: kindcentrum in ontwikkeling

OUDERKERK Afgelopen vrijdagochtend bezocht wethouder Marian van der Weele de Amstelschool, welke samen met Tante Kaatje kinderopvang sinds een jaar ontwikkelt heeft tot een kindcentrum.

Een kindcentrum is een voorziening van kinderen van 0-12 jarigen, waar kinderopvang en onderwijs zijn geïntegreerd. De gemeente stimuleert de ontwikkeling van kindcentra door middel van subsidie. Met deze subsidie hebben de Amstelschool en Tante Kaatje de samenwerking verder vormgegeven.

Wethouder van der Weele zegt hierover: "Het is mooi om te zien hoe de samenwerking tussen de Amstelschool en Tante Kaatje in zo'n korte tijd al zijn vruchten afwerpt. Dit is wat de gemeente voor ogen heeft als het gaat om kindcentra: ontwikkeling tot één team, onder één leiding en onder één dak."

Uk & Puk in 't Peuterklasje

In de school is een peuterklas van Tante Kaatje ingetrokken, waar peuters onder leiding van juf Suzanne actief leren spelen, ontdekken en groeien met het voorschoolse programma Uk & Puk. De peuters beleven allemaal avonturen met pop Puk. Het thema in deze periode is 'Hatsjoe!' en Puk lag ziek in zijn bedje. De peuters mochten in doktersjas met het dokterskoffertje aan de slag om erachter te komen wat er met Puk aan de hand was en hem verzorgen.

Gluren bij de buren

Juf Suzanne ziet de meerwaarde in van de ontwikkeling tot kindcentrum: "Het is fijn dat ik de kinderen kan blijven volgen als zij naar de basisschool gaan. Zo was er een jongetje dat graag zijn favoriete boekje wilde meenemen naar groep 1. Dat heeft hem geholpen in de overgang naar de basisschool. Door onze samenwerking is het mogelijk om elkaars materialen te gebruiken."

Ook ouders zien de meerwaarde van 't Peuterklasje in de basisschool, vertelt juf Astrid van groep 4. "Zij vinden het prettig om te weten waar hun kind straks terechtkomt en om de juffen en meesters al te kennen." Voor de kinderen gaat de stap naar de basisschool heel natuurlijk. Zo komen de lokalen van de peuters en kleuters uit op een gezamenlijke bouwhoek en kunnen zij via deze speelplek alvast "gluren bij de buren".

Een eigen ingang voor peuters

Wat ouders en kinderen ook fijn vinden is dat 't Peuterklasje een eigen ingang heeft die op een rustige en veilige plek is gesitueerd. Ouders hoeven niet met hun kind door de drukte van de school heen om bij het klasje te komen.

Samenwerking Amstelschool en Tante Kaatje Kinderopvang Wat ook meerwaarde heeft is het feit dat de medewerkers van de Amstelschool en Tante Kaatje elkaar zien en van elkaar kunnen leren. Ook volgen zij gezamenlijk dezelfde trainingen, bijvoorbeeld voor de aanpak Positive Behavior Support (PBS). Ook dit helpt bij een soepele overgang van voorschool naar basisschool. Juffen en meesters komen elkaar daarnaast geregeld tegen in de onderwijskamer en bij het koffieapparaat en raken zo vanzelfsprekend met elkaar in gesprek.

In de toekomst wil het kindcentrum de samenwerking verder intensiveren en ervoor zorgen dat de leidsters en de leraren samen nog meer één team vormen.

Ook voor de leiding van de school en kinderopvang heeft de samenwerking meerwaarde. Linda Wolfs, directeur van Tante Kaatje Kinderopvang, zegt daarover: "het is fijn om met de directeur van de Amstelschool te kunnen overleggen als er iets speelt en om samen te bepalen hoe daarmee om te gaan. De positieve effecten van de ontwikkeling tot kindcentrum zijn dus niet alleen voor kinderen positief, maar ook voor de ouders, de medewerkers en de leiding van school en kinderopvang."